(P) 5 beneficii de care te bucuri când ești hidratat

(P) 5 beneficii de care te bucuri când ești hidratat
Data: 10 Septembrie 2019
Corpul nostru conține 60% apă și această substanță este esențială pentru funcționarea normală a oricărei celule. De aceea, avem nevoie de multă apă, mai ales vara, când este foarte cald și ne deshidratăm prin transpirație. 

Medicii ne recomandă să bem cel puțin 2 litri de apă zilnic, dar cantitatea ar trebui să fie chiar mai mare atunci când facem efort fizic intens și când este foarte cald. Prin urmare, cantitatea de apă trebuie adaptată în funcție de vârstă, greutate, temperatură ambientală și efort fizic, putând varia de la 1,5 litri (în cazul copiilor) până la 3 litri/zi (în cazul unui bărbat foarte activ fizic). 

Singura condiție pentru ca hidratarea să fie corectă este să bei apă proaspătă, pură, fără microorganisme și substanțe chimice dăunătoare. Poți consuma fără probleme apă de la robinet, dacă este mai întâi purificată cu ajutorul unor filtre de apă. În acest fel, nu mai trebuie să dai bani pe sticle de apă îmbuteliată de la magazin. 

Iată cele mai importante beneficii pe care le ai atunci când ești hidratat:

1. Ai performanțe fizice mai bune

Dacă ești sportiv de performanță sau faci multă mișcare, e obligatoriu să fii mereu bine hidratat și să ai o sticlă cu apă la tine. Hidratarea corectă te va ajuta să ai performanțe mai bune și să obosești mai puțin și are un rol important inclusiv în recuperarea necesară după efort. Astfel, febra musculară va fi mai ușor de suportat. De asemenea, o hidratare corectă în timpul activității fizice ajută la stabilirea unui puls regulat și menține în limite normale tensiunea arterială. 

2. Te concentrezi mai bine

Pentru elevi și studenți hidratarea este foarte importantă, mai ales în timpul examenelor. Mai multe studii au demonstrat că persoanele care beau apă în timpul unor teste complicate obțin rezultate mult mai bune decât cei care nu se hidratează corect. Acest fenomen a fost observat la copii, dar și la adulți. În concluzie, apa te ajută să te concentrezi mai bine și să ai performanțe superioare la școală sau la serviciu. 

3. Ești mai sănătos

O hidratare corectă reduce riscul apariției unor afecțiuni des întâlnite, precum infecțiile urinare, constipația și durerile de cap sau chiar migrenele. Medicii susțin însă că apa are un efect benefic și în prevenția unor afecțiuni medicale grave, precum pietrele la rinichi sau bolile de inimă.

4. Slăbești mai repede și mai ușor

Dacă vrei să slăbești trebuie neapărat să bei suficientă apă. Desigur, trebuie să urmezi un regim alimentar corect, echilibrat, dar e important ca înainte de fiecare masă să bei aproximativ 500 ml de apă. În acest fel, vei pierde mai repede kilogramele în plus și nici nu vei mai avea neplăcuta senzație de foame, cu care se confruntă mulți dintre cei care țin dietă.

5. Te simți mai bine

Atunci când ești hidratat te vei simți mai bine, vei avea o stare de spirit foarte bună, vei fi mai calm, mai bine dispus și mai puțin obosit sau somnoros. Nu este un mit, medicii au observat de mult timp că apa are un efect benefic deosebit și asupra stării psihice, ajutând la calmarea și revigorarea persoanelor care se simt foarte stresate sau obosite. 

De multe ori, organismul nostru reacționează ciudat și ni se face foame deși am mâncat recent. Senzația de foame dispare după ce bem puțină apă, pentru că de fapt corpul nostru avea nevoie de hidratare, nu de hrană. La fel, uneori se întâmplă să avem o durere de cap care dispare sau se ameliorează foarte mult după ce bem apă. Și aceasta era de fapt o reacție mai neobișnuită a organismului nostru, care încearcă să ne atragă atenția că este deshidratat.

Pentru o hidratare corectă este foarte important să bei apă proaspătă. Băuturile care conțin cofeina (ceai negru, cafea, cola) nu te ajută, dimpotrivă, te deshidratează și e bine să le eviți complet vara sau le consumi cât mai rar. La fel, sucurile de fructe sau supele nu pot înlocui apa, chiar dacă acestea pot fi consumate fără probleme. Prin urmare, ai grijă să ai mereu la tine o sticlă cu apă și să te hidratezi regulat, chiar și atunci când nu îți este sete.

Sursă foto: pixabayVezi episoade in intregime pe
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO