• PRO TV
  • (P) 6 motive pentru care e periculos să dormi doar 6 ore pe noapte

(P) 6 motive pentru care e periculos să dormi doar 6 ore pe noapte

(P) 6 motive pentru care e periculos să dormi doar 6 ore pe noapte

Rolul somnului nu este doar cel „de frumusețe”. Un somn odihnitor este esențial pentru un corp sănătos și o stare de spirit bună în permanență.

Un adult ar trebui să doarmă minimum 7 și maximum 9 ore în fiecare noapte, în timp ce bătrânii au nevoie de 7-8 ore. În cazul copiilor, orele necesare de odihnă cresc invers proporțional cu vârsta acestora; un micuț cu vârsta cuprinsă între 8-13 ani are nevoie de 11 ore de somn pe noapte.

Chiar dacă programul tău este foarte încărcat, specialiștii recomandă să transformi odihna într-o prioritate, indiferent de vârstă. Numai în acest fel poți avea un organism sănătos și energic, rezistent la stres și afecțiuni grave.

Iată care sunt principalele 6 riscuri la care te expui dacă dormi doar 6 ore pe noapte:

  1. Crește riscul bolilor cardiovasculare

Este deja cunoscut faptul că somnul reglează funcțiile naturale ale organismului, ajută corpul să își îndeplinească procesele și să își „reseteze” nivelul de energie.

Studii medicale efectuate de-a lungul anilor au demonstrat că un somn prea scurt, de o calitate slabă, este direct legat de o sănătate mai puțin bună.

Printre efectele somnului insuficient se numără și creșterea tensiunii arteriale, dar și creșterea riscului de boli cardiovasculare, în general

         2. Slăbirea sistemului imunitar

Dacă organismul uman nu primește odihna de care are nevoie, acesta începe să consume din propriile resursele. Prin urmare, va deveni din ce în ce mai slab.

Cercetări din domeniul medicinei arată că un corp privat de cele minimum 7 ore de somn este mai predispus bolilor. De asemenea, un studiu demonstrează că oamenii sunt mai sensibili în fața virusurilor gripale atunci când nu se odihnesc suficient de mult.

         3. Un nivel crescut de stres

Stresul este asociat cu multe aspecte din viața cotidiană, precum sarcinile zilnice nesfârșite, presiunea de la locul de muncă, dar și lipsa unui stil de viață echilibrat.

Somnul este antidotul numărul 1 împotriva stresului, o odihnă corespunzătoare ajutând corpul să se relaxeze.

Un somn insuficient permite secreția în exces a hormonilor asociați cu stresul, în timp ce o odihnă corespunzătoare ajută la ameliorarea stărilor de anxietate și tensiune.

         4. Deteriorarea memoriei pe termen scurt

Ai observat vreodată că, după una sau mai multe nopți pierdute, ai tendința de a te mișca mai greu și de a uita lucruri foarte ușor?

Ei bine, un somn insuficient duce la deteriorarea memoriei. Pe timpul nopții, creierul stochează amintirile și lucrează „în fundal”, ajutând la fixarea acestora.

 Cu cât dormi mai puțin și susții acest stil de viață, cu atât memoria ta pe termen scurt și mediu va avea de suferit.

         5. Creșterea în greutate

În mod cert, somnul nu te poate ajuta să slăbești, însă poate contribui direct la depunerea unor kilograme suplimentare.

Chiar dacă te gândești că somnul excesiv este cel dăunător pentru dietă, realul inamic este chiar lipsa de odihnă.

Când dormi prea puțin, vei simți mult mai des nevoia de a consuma alimente de tip fast food și vei avea un apetit haotic, pe care nu vei putea să-l stăpânești.

O cercetare recentă arată că adulții și copiii care nu dorm suficient au un risc cu 55%, respectiv 89% mai mare de a fi supraponderali și de a dezvolta ulterior obezitate.

          6. Mai puțină putere de concentrare

Chiar dacă ai impresia că, petrecând ore întregi peste program, vei fi mult mai productiv la birou, adevărul este altul.

Când dormi mai puțin de 7 ore pe noapte, puterea ta de concentrare scade semnificativ, mai ales pe termen lung. De aceea, te vei simți în permanență obosit, vei avea o senzație de amețeală, dureri de cap și un ritm lent.

Prin urmare, reține că un somn de calitate este deosebit de important pentru sănătatea și productivitatea ta. Pentru a te odihni corespunzător, ai nevoie și de un mediu potrivit. Alege paturi de la Vivre cu saltea confortabilă, evită consumul de alcool și cafea, precum și mesele târzii, înainte de culcare.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni