(P) Alegerea anvelopelor de iarnă – între necesitate și provocare

(P) Alegerea anvelopelor de iarnă ndash; între necesitate și provocare
Citeste mai mult despre: anvelope de iarna, anvelope,
Autor: Ionela Lupu
Data publicarii: 29 August 2019
Data actualizare: 29 August 2019
Niciun autoturism nu poate circulă fără anvelope. Legislația în România obligă că șoferii să își schimbe anvelopele de două ori pe an, înainte de anotimpul rece și primăvară. 

Orice autoturism are nevoie de două rânduri de anvelope, de vara și de iarnă, astfel încât să poată circulă în condițîi de deplină normalitate și conducătorii auto să nu își facă probleme în ceea ce privește siguranță lor și a celorlalți participanți la trafic pe șosele.

Pe piață de profil există și anvelope all season, potrivite pentru toate anotimpurile, însă acestea au dezavantajul că din primăvară de când sunt montate și cumpărate și până iarnă când trebuie să se prezinte în deplină stare de funcționare, se tocesc și pot provoca accidente pe șosea.

Echiparea cu anvelope iarnă a mașinii nu mai reprezintă o provocare pentru conducătorii auto care țîn cont de anumite reguli de achiziționare.

Semnificația simbolurilor de pe anvelopele de iarnă

Pentru a facilita alegerea anvelopelor de iarnă, producătorii își ajută cliențîi prin diferite semne și simboluri. Indicele fulgului, alături de prezența simbolurilor M + S semnifică faptul că anvelopele sunt ideale pentru anotimpul rece. Este foarte important că șoferii să își aleagă corect anvelopele în funcție de dimensiunile acestora, conform recomandărilor producătorului. Mărimile pot fi găsite în manualul de utilizare al automobilului, dar și la unele modele de pe marginea inferioară a ușii din dreptul conducătorului.

De asemenea, indicii de sarcina și cei de temperatura sunt foarte importanți, pentru că utilizatorii să nu își cheltuie banii aiurea. Simbolurile găsite pe orice anvelopa de iarnă fac referire la: lățimea anvelopei, raportul înălțimii anvelopei față de lățime exprimat în procente, precum și tipul constructieie și diametrul anvelopei exprimată în inch.

Un alt criteriu important de alegere a anvelopei este dată producerii, mai ales pentru cei care aleg să investească în cauciucuri la mâna a două. Pe anvelopa există un cod format din 4 cifre, care înseamnă că este produsă în săptămâna cu numărul x din anul y (spre exemplu 3511, săptămâna 35 a anului 2011). Alți indici importanți sunt cei pentru sarcina, care se măsoară de la 0 la 279, făcând referire la greutatea suportată de fiecare anvelopa în parte.

Proprietarii autoturismelor pot lua cu ei, atunci când cumpără anvelopele de iarnă, pliantul care îi ajută să descifreze simbolurile înscrise pe anvelopa.

Motive pentru a alege anvelope de iarnă noi

Piață anvelopelor este foarte bine aspectata în ceea ce privește modelele second hand, însă specialiștii în domeniu nu le recomandă conducătorilor auto să facă o asemenea investiție. Un preț mic nu înseamnă întotdeauna și o investiție avantajoasă. Un set de patru anvelope uzate costă cât două anvelope noi, însă nu se știe dacă rezistă nici măcar un sezon întreg de iarnă sau dacă acestea sunt sigure pentru utilizare.

Anvelopele de iarnă noi, în schimb, sunt recomandate conducătorilor auto care doresc să facă o investiție în siguranță lor, a familiei lor și a celorlalți participanți la trafic.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies