(P) Când se schimbă anvelopele și ce amenzi riști dacă nu ai cauciucuri de sezon?

(P) Când se schimbă anvelopele și ce amenzi riști dacă nu ai cauciucuri de sezon?
Data: 04 Septembrie 2019
Potrivit Codului Rutier, șoferii au obligația de a-și dota automobilele cu anvelope de sezon. Astfel, în afara celor care optează pentru cauciucuri all season, toți ceilalți conducători auto care circulă pe drumurile publice acoperite de zăpadă sau polei trebuie să dețină cauciucuri de iarnă. Pe de altă parte, acestea necesită a fi înlocuite, odată cu sosirea anotimpului cald, cu anvelope de vară. 

Reglementările sunt clare, mai ales în ceea ce îi privește pe șoferii care conduc pe timp de iarnă fără anvelopele potrivite. Iată care sunt sancțiunile pentru cei ce nu respectă normele legislative care vizează acest aspect:

Ce amenzi riști dacă nu ai anvelope de iarnă? Sancțiunile sunt usturătoare

Consultând Legea cauciucurilor de iarnă, intrată în vigoare la 1 noiembrie 2011, aflăm că șoferii sunt obligați să-și echipeze mașinile cu anvelope de iarnă. Tot în textul prezentei legi se subliniază faptul că automobilele nu trebuie neapărat echipate cu pneuri potrivite sezonului rece dacă nu circulă pe drumurile publice afectate de capriciile vremii. 

Astfel, toți cei care nu se supun acestei legi, riscă amenzi usturătoare. Potrivit Ordonanței de Urgență nr.195/2002, această abatere se consideră contravenție și se încadrează în clasa a IV-a de amenzi. 

Prin urmare, ea se sancționează cu amenzi între 1.305 lei și 2.900 lei (echivalentul a 29, respectiv 65 de puncte de amendă, luând în calcul că punctul de amendă s-a majorat la 145 ron, începând cu 1 februarie 2018). 

Amenzile sunt imense, având în vedere prețul unui set complet de anvelope de iarnă. Dacă vrei să eviți situațiile neplăcute de a fi amendat pentru lipsa cauciucurilor de sezon, poți găsi anvelope la Autohut cu prețuri de la 110 lei.

Totuși, în cazul în care ai primit o amendă deoarece nu ai avut mașina echipată cu pneurile potrivite, poți achita jumătate din suma în termen de 15 zile. 

Sancțiuni drastice pentru șoferii care fentează legea 

Pe lângă amenzile mari, polițiștii au dreptul să aplice și alte sancțiuni șoferilor prinși, pe timpul iernii, fără cauciucuri de sezon. Astfel, circulând iarna pe drumurile publice afectate de zăpadă sau polei, riști să rămâi fără talonul automobilului. În plus, vei primi de la organele de control o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație. 

Când se face trecerea la anvelopele de iarnă?

Trecerea de la anvelopele de vară la cele de iarnă se face în momentul în care temperaturile din termometre scad sub 7 grade Celsius. Cei mai mulți dintre șoferi aleg să facă această schimbare începând cu luna noiembrie, mai ales dacă prognoza meteo pentru perioada care o succedă nu este una tocmai favorabilă. 

Cum alegi anvelopele de iarnă?

Este foarte important ca iarna să optezi pentru anvelopele special concepute pentru specificul acestui anotimp. Pneurile de iarnă au compuși care rămân moi chiar și la temperaturi joasă și, datorită structurii foarte canelată, asigură performanțe crescute la frig și îngheț. 

Pe piață există o mulțime de produse contrafăcute, chiar și în categoria anvelopelor. Din acest motiv, e important să știi să recunoști cauciucurile de iarnă, după anumite însemne. Astfel, alege doar acele pneuri pe care sunt inscripționate, de obicei, pe laterale, cu simbolurile specifice, recunoscute de către Registrul Auto Român, după cum urmează: „M+S” , „M.S”, „M&S”. În plus, anvelopele de iarnă de calitate vor avea întotdeauna o adâncime de mai mare de 5 mm în profil. 

Evită sancțiunile și pericolele, echipându-ți mașina cu anvelope de sezon. 

Sursă foto:  https://pixabay.com/ro/photos/anvelope-de-iarna-2861853/
Românii talentați stau pe

VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO