• PRO TV
  • (P) Citești puțin, dar petreci mult timp în mediul online? Iată cum poți schimba situația!

(P) Citești puțin, dar petreci mult timp în mediul online? Iată cum poți schimba situația!

(P) Citești puțin, dar petreci mult timp în mediul online? Iată cum poți schimba situația!

Obișnuiești să iei micul-dejun în timp ce scrollezi pe Facebook sau pe orice altă rețea de socializare pe care ai cont? 

Ori de câte ori aștepți acel prieten care întârzie, scoți telefonul din buzunar doar așa, ca să vezi ce s-a mai întâmplat în online cât ai lipsit - chiar dacă e vorba doar de câteva minute -  și vrei să te asiguri că nu ai ratat nimic? Scenariul se aplică, bineînțeles, și în mijloacele de transport în comun: între două stații afli cine și în ce vacanță a mai plecat, cine și de ce a demisionat, cine de cine s-a despărțit recent. Acesta este un scenariu des întâlnit, în era digitală, în multe alte contexte, după cum arată și statisticile: cei mai mulți utilizatori petrec mai bine de 6 ore în mediul online, în fiecare zi. Pare exagerat? Ai fi surprins dacă ți-ai instala o aplicație care monitorizează timpul pe care îl petreci pe rețelele de socializare. Este foarte posibil să ai o revelație: vei înțelege, în sfârșit, de ce nu reușești să citești numărul de cărți pe care ți l-ai propus.

Adevărul este că, în general, prea multe ore petrecute în social media și timpul dedicat lecturii nu fac echipă bună. Dacă ești aici, cel mai probabil te afli în căutarea unor metode eficiente prin care să începi să gestionezi mai bine relația cu mediul online, astfel încât să incluzi și lectura, din nou, în viața ta de zi cu zi. Iată cum poți face acest lucru:

Stabilește limite

După ce ai descoperit că și tu te numeri printre utilizatorii care petrec zilnic ore bune în social media, este foarte posibil ca prima ta reacție să fie aceea de renunțare. Trebuie să recunoști, însă, că Internetul are numeroase beneficii, printre care accesul la informație, facilitarea comunicării cu persoanele care se află la distanță și chiar cumpărăturile online, care te ajută să economisești timp. De aceea, este important să înțelegi că problema nu este faptul că petreci timp online, ci mai degrabă care este calitatea surfingului online în raport cu alternative, precum lectura.

În acest context, îți recomandăm să stabilești o limită clară și realistă: cel mult două ore, în fiecare zi, dedicate mediului online, spre exemplu. În cazul în care nu funcționează o astfel de limită sau nu se potrivește programului tău, formularea poate fi și de tipul: „fără Internet seara, după ce vin de la muncă” sau „fără Internet când mănânc/când sunt în autobuz/în pauzele de la școală, facultate sau job”. 

Astfel, poți înlocui timpul pe care, în mod normal, îl petreci pe Internet cu timp pentru citit. Vei fi uimit cât de importante pot deveni, la finalul lunii, chiar și câteva pagini parcurse în pauză sau în metrou! 

Selectează

Așa cum am mai spus, nu este vorba despre renunțarea la mediul online. În schimb, poate că ar fi bine să recunoști că nu toate aplicațiile pe care le ai în telefon îți aduc un real beneficiu. De asemenea, poate că nici toate paginile pe care le urmărești pe Facebook sau pe Instagram nu se mai potrivesc nevoilor și preferințelor tale de acum. De aceea, îți sugerăm să începi să-ți faci ordine în smartphone, precum și în lista paginilor care se află în lista ta de „following”. Fii sincer și pune-ți întrebări cât mai obiective:

  • Îmi este această aplicație/pagină cu adevărat utilă? Ce învăț/descopăr când îi dedic timp?
  • Nu cumva această aplicație este similară cu alta/altele? 
  • Care sunt cele 5-10 aplicații și pagini la care nu aș renunța, din diverse motive?

 În urma acestei selecții, nu doar că vei reduce numărul orelor dedicate mediului online, ci vei și valorifica timpul petrecut astfel. Orele care îți vor rămâne le vei putea savura, în sfârșit, citind cărțile aflate în wishlistul tău.

   Citește eBook-uri

   
Evoluția tehnologiei are, după cum spuneam, și numeroase efecte pozitive în viața de zi cu zi - ba chiar și în viața iubitorilor de lectură. Printre acestea se numără și eBook-urile, cărțile în format digital, care îmbină armonios zona tech și pasiunea pentru citit. În plus, ele oferă și avantajul ultraportabilității: nu vei mai fi nevoit să cari cu tine, în fiecare zi, romanele lungi ale lui Dostoievski, de pildă, pentru că vei avea acces la ele chiar pe propriul smartphone sau, pentru o lectură și mai plăcută, pe propriul eBook reader. Ba mai mult, vei putea sublinia orice citat care îți place sau orice pasaj care ți s-a părut interesant, fără să te mai simți vinovat ca atunci când foloseai creionul pe paginile cărților clasice.     

Suntem convinși că vei găsi variante pe placul tău în categoria de eBooks la Libris, pe care le vei putea avea în cel mai scurt timp pe propriul device. 

Făcând alegerile potrivite, vei putea include din nou lectura în viața ta. Ba mai mult, citind eBook-uri, îți vei transforma propriul smartphone într-un bun mediator al relației tale cu cărțile. Așadar, folosește-l înțelept!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni