(P) Crezi că știi să alegi corpurile de iluminat potrivite? Iată cele mai întâlnite greșeli în iluminatul locuinței!

(P) Crezi că știi să alegi corpurile de iluminat potrivite? Iată cele mai întâlnite greșeli în iluminatul locuinței!
Data: 04 Iulie 2019
Iluminarea locuinței tale într-un mod eficient, economic și elegant nu este nici pe departe un demers atât de simplu precum pare.

Ignorarea unor considerente esențiale te poate "ajuta" să pierzi mulți bani pe corpurile de iluminat nepotrivite și pe facturile mari la electricitate, pe lângă faptul că va crea spații de disconfort și greu de utilizat în casa ta. Astfel, în rândurile de mai jos vei descoperi câteva dintre cele mai frecvente greșeli în iluminarea casei, iar soluțiile și recomandările ce însoțesc aceste greșeli te vor ajuta să găsești lumina potrivită pentru fiecare încăpere.

Alegerea unor corpuri de iluminat de dimensiuni greșite

Această situație pare ușor de evitat, însă este printre cele mai întâlnite greșeli în alegerea corpurilor de iluminat pentru o camera anume sau pentru întreaga locuință. Astfel, dacă "atârni" un candelabru mititel deasupra mesei din dining sau peste insula din bucătărie, pur și simplu nu vei avea suficientă lumină. Din același punct de vedere, nu vrei să "inunzi" camera cu lumina în cazul în care activitățile desfășurate acolo nu necesită acest lucru. Așadar, planifică cu atenție necesarul de lumina înainte de a achiziționa acele corpuri de iluminat care crezi că vor "merge la fix", luând în calcul poziția, dimensiunile și numărul de becuri.

Montarea unui singur corp de iluminat

Foarte multe persoane sunt de părere că o lustră suficient de puternică va rezolva perfect ecuația iluminării oricărei încăperi, însă este o greșeală care se va dovedi decisivă. Oricâte becuri ar avea, lustra respectivă nu va putea ilumina în mod corespunzător toate zonele din cameră, iar dacă vei avea lumină în fiecare colț, aceasta va fi prea puternică, iar umbrele create vor contribui la disconfortul resimțit. Încearcă să menții un echilibru între diferitele corpuri de iluminat pe care le poți folosi în scopuri diverse: iluminat general (de sus) și iluminat ambiental sau de accent (la diferite înălțimi). O combinație bună între diversele soluții accesibile va asigura nivelul optim de lumina pentru fiecare zona în parte și pentru fiecare activitate întreprinsă în acea camera.

Folosirea excesivă a spoturilor

Persoanele neexperimentate tind să creadă că montarea spoturilor de-a lungul tavanului va rezolva problema umbrelor și a zonelor mai întunecate dintr-o încăpere. Indiferent de câte spoturi montezi, află că acestea nu vor ilumina pereții, iar lumina care se reflectă din pereți este necesară pentru a ilumina corespunzător o încăpere. Dacă vei alege să instalezi exclusiv spoturi, indiferent de numărul acestora, lumina va fi nesatisfăcătoare și facturile vor fi mari. Pentru cele mai bune rezultate, poți combina spoturile cu alte corpuri de iluminat, precum candelabre, lustre, veioze sau lampadare.

Folosirea prea multor corpuri de iluminat "funcționale"

Echilibrul este de urmărit în orice demers, iar iluminarea spațiilor interioare nu face excepție. În cazul în care vei monta foarte multe corpuri de iluminat "funcționale", precum benzi LED deasupra blatului de bucătărie sau aplice în jurul oglinzii de la baie, acestea vor "aglomera" încăperea și îi vor răpi orice urmă de eleganță.

Alegerea corpurilor de iluminat nepotrivite pentru activitățile desfășurate

Alegerea greșită a corpurilor de iluminat poate distruge look-ul casei tale, asigurând o atmosferă de disconfort și o senzație de înstrăinare în propria ta locuință. Pentru a putea evita această situație, alege corpurile de iluminat în funcție de mărime, culoare, design, stilul camerei și, bineînțeles, lumina pe care o asigură (putere, culoare, unghi, reflexii).

Neatenție asupra spațiilor mici

Este destul de ușor să "treci cu vederea" spațiile mici precum debaralele, cămările sau nișele din casa ta. De multe ori, acestea sunt dotate cu o singură lumină de tavan, ducând la crearea umbrelor și a zonelor întunecate. Astfel, această soluție se va dovedi inoportună atunci când vei dori să găsești șurubelnița prin trusa de scule de pe raftul din debara sau borcanul cu zacuscă de la bunica printre toate borcanele cu dulceață din cămară. Încă o dată, folosirea mai multor tipuri de corpuri de iluminat își va dovedi eficiența: aici te pot ajuta benzile LED sau spoturile încastrate în mobilier.

Dacă vrei mai multe informații și recomandări legate de iluminarea ideală a locuinței tale sau dorești să alegi dintr-o colecție deosebit de diversificată de corpuri de iluminat, intră pe eOrion.ro și bucură-te de cele mai noi colecții ale producătorilor de top!
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO