(P) Cum să alegi cele mai bune servicii de îngrijire bătrâni?

(P) Cum să alegi cele mai bune servicii de îngrijire bătrâni?
Data publicarii: 08 Ianuarie 2021
Data actualizare: 08 Ianuarie 2021
Atunci când părinții sau bunicii tăi nu își mai pot purta singuri de grijă, iar tu nu poți fi tot timpul în preajma lor, cea mai bună soluție este să îi internezi într-un cămin de bătrâni.

Decizia este una dificilă, în special pentru ei, iar pentru a compensa cumva, trebuie să alegi un cămin care oferă cele mai bune servicii.

Pentru a te ajuta să faci această alegere, îți prezentăm o listă a serviciilor pe care trebuie să le ofere un astfel de așezământ.

Condiții de cazare la nivel superior

Pentru că aici își vor petrece tot restul vieții, bătrânii au nevoie de condiții superioare de confort. Astfel vor putea să se adapteze mai ușor acestei schimbări majore, așa că este unul din detaliile esențiale pe care trebuie să le ai în vedere. Camerele trebuie să fie spațioase, iar numărul de paturi să fie limitat la două, maxim trei. Dacă bătrânul vrea să locuiască singur, ține cont de dorința sa și caută un cămin care dispune și de camere single. 

Încăperile trebuie să aibă grup sanitar propriu, adaptat pentru persoanele cu dizabilități. La fel, și patul trebuie să fie adaptat pentru persoanele cu nevoi speciale, dacă este cazul. Din cameră nu trebuie să lipsească televizorul, noptierele de la capul patului și un dulap personal pentru haine.

De asemenea, foarte important este ca fiecare cameră să fie dotată cu o sonerie de alarmă, prin intermediul căreia bătrânii să poată cere ajutorul personalului, la orice oră.

Servicii și dietă personalizate

În multe cazuri, persoanele ajunse la vârsta senectuții au nevoie de îngrijiri speciale, dar și de o dietă adaptată afecțiunilor de care suferă sau tratamentului pe care îl iau. În cazul lor, este nevoie de un serviciu de îngrijire personalizată, de care trebuie să beneficieze pe tot parcursul șederii în cămin.

În funcție de nevoile speciale pe care le au părinții sau bunicii tăi, caută un cămin care să le poată oferi astfel de servicii personalizate. Același lucru este valabil și în cazul regimului alimentar, pentru că unele persoane nu pot consuma chiar orice. Înainte de a lua o decizie, încredințează-te că centrul poate asigura și o dietă personalizată. Este indicat ca printre angajații de la cămin să fie și un nutriționist, care înțelege cel mai bine nevoile alimentare ale rezidenților.

Asistență medicală permanentă

Marea majoritate a vârstnicilor au probleme de sănătate și sunt vulnerabili în fața bolilor comune, de aceea au nevoie de o atentă monitorizare medicală. Aceasta trebuie să fie asigurată de cămin, prin intermediul personalului cu pregătire medicală. Ideal este ca din personal să facă parte și unul sau mai mulți medici.

De  asemenea, bătrânii urmează anumite tratamente pentru afecțiunile de care suferă, iar administrarea lor intră tot în responsabilitatea personalului căminului. În pachetul de servicii medicale mai trebuie să fie incluse consultațiile medicale periodice, efectuate de un medic generalist dar și de specialiști. Ședințele de recuperare medicală prin masaj, kinetoterapie și fizioterapie ar trebui să facă și ele parte din oferta unui cămin de bătrâni care pune la dispoziție servicii de calitate.

Oportunități de petrecere a timpului liber

Bătrânii din cămine au la dispoziție foarte mult timp liber, pe care trebuie să și-l ocupe într-un fel. Din acest motiv, căminul trebuie să le pună la dispoziție o serie de facilități în acest sens. 

Alege un cămin care dispune de un teren vast, cu o grădină sau parc amenajate în curte, care să le ofere bătrânilor posibilitatea să petreacă mult timp în aer liber. Aceștia trebuie să mai aibă la dispoziție o  sală de recreere unde să poată juca jocuri de societate au să socializeze. Dacă centrul dispune și de un mic cinematograf sau de o sală de spectacole, cu atât mai bine.

În concluzie, confortul, sănătatea și siguranța sunt aspectele principale pe care trebuie să le ai în vedere când alegi un cămin de bătrâni.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!