• PRO TV
  • (P) Cum se pot obține certificatele energetice

(P) Cum se pot obține certificatele energetice

(P) Cum se pot obține certificatele energetice

Persoanele care vor sa vândă sau să închirieze imobile ajung să se confrunte cu nevoia de a obține un certificat energetic.

Deoarece foarte puțini știu care este procedura de obținere exactă și cât durează până când un astfel de document este obținut, cred că ar fi util pentru aceștia să le prezentăm câteva scurte informații utile despre certificate energetice.

Auditorii energetici atestați

Auditorii energetici atestați sunt singurii care au dreptul legal de a emite acest document. 

În acest sens se disting două tipuri de auditori: cei de gradul I și cei de gradul II. Doar specialiștii cu gradul profesional I pot să emită aceste acte pentru toate tipurile de clădire (nu doar pentru locuințe) și doar ei pot elabora un audit energetic.

Acte necesare pentru întocmirea certificatelor energetice

Pentru ca un certificat energetic să fie eliberat sunt necesare o serie de acte ale imobilului.  Auditorul ales de dumneavoastră vă va spune care sunt acestea.

Pentru eliberarea documentului, specialistul trebuie sa facă o serie de măsurători și observații ale imobilului pentru a obține toate informațiile necesare pentru efectuarea calculelor.

Costurile și durata de obținere a certificatului energetic

La ce preț și în cât timp se eliberează acest certificat energetic vă poate spune tot auditorul. Tarifele în acest domeniu se stabilesc liber, prin mecanismul de cerere și ofertă, fiecare auditor fiind liber să și le stabilească așa cum consideră.

În general, costul întocmirii unui certificat energetic pentru o garsonieră în București este în jur de 130 lei, iar pentru apartamente puțin mai mult (în jur de 200 lei sau chiar mai puțin).

Durata necesară pentru emitere în cazul locuințelor este de obicei de 24 de ore din momentul vizitei la clădire pentru măsurători și primirii actelor.

Încadrarea imobilului într-o clasă energetică

Pe baza certificatului energetic obținut, imobilul se va încadra într-o clasă energetică

Aceste clase sunt notate cu litere de la A la G. Clasa energetică A este cea mai bună și înseamnă că imobilul are cel mai mic consum de energie. 

Dacă imobilul este plasat în clase cum ar fi D, E, F sau G, inseamnă că imobilul este un consumator mare de energie, ceea ce implică și costuri lunare suplimentare (facturi lunare mai mari la utilități).

Certificatul energetic este singurul document care poate să ateste încadrarea unei case sau a unui imobil în general, într-o clasă energetică, iar informațiile cuprinse în acesta sunt utile atât proprietarilor, cât și eventualilor cumpărători sau chiriași.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni