Petrică Mîțu Stoian, aproape de câștigarea unui proces în care a fost acuzat de furt intelectual

Petrică Mîțu Stoian, aproape de câștigarea unui proces în care a fost acuzat de furt intelectual
Petrică Mîțu Stoian, acuzat de furt intelectual, a primit o decizie favorabilă post-mortem. FOTO: PRO TV
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 22 Noiembrie 2021
Data actualizare: 22 Noiembrie 2021
Acuzat de încălcarea drepturilor de autor, după ce și-ar fi însușit o piesă muzicală, Petrică Mîțu Stoian nu a mai apucat să vadă decizia instanței. Tribunalul Dolj a respins cererea unui compozitor care îi intentase proces. 

Petrică Mîțu Stoian avea un proces pe rol, care l-a urmărit vreme de 9 ani. Compozitorul Vasilică Gunță l-a chemat la tribunal după ce artistul și-ar fi însușit o melodie care nu-i aparținea. Din 2012, Petrică Mîțu Stoian s-a prezentat în instanță, în persoană sau prin avocat, pentru a-și susține cauza.

La 19 noiembrie 2021, instanța a decis să respingă cererea reclamantului, pe motiv că ar fi fost formulată „împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă”. Cu alte cuvinte, compozitorul nu a putut dovedi că interpretul se face vinovat de cele reclamate.

Totuși, Gunță poate face apel în termen de 15 zile de la comunicare. Dacă decizia va rămâne difinitivă, moștenitorii lui Petrică Mîțu Stoian nu vor fi nevoiți să plătească drepturi de autor sau drepturi conexe, fiindcă fapta nu a fost demonstrată.

Petrică Mîțu Stoian, melodie la indigo cu cea semnată de Nicolae Guță

De-a lungul timpului, Petrică Mîțu Stoian a mai fost suspectat de plagiat, însă nu a avut probleme în instanță. Melodia sa Am strâns bani și am fost fălos, inclusă pe albumul Hai, cănuța sus!, seamănă izbitor cu o piesă lansată în 2012 de Nicolae Guță – Unde s-au dus anii mei?

Între ele există o diferență de doi ani și câteva milioane de vizualizări pe YouTube, în favoarea manelistului.

Ascultă cele două piese mai jos!

Nicolae Guță nu a reclamat niciodată că Mițu Stoian i-ar fi furat piesa. 

Cântărețul de muzică populară s-a stins din viață la 6 noiembrie 2021, în urma unui șoc septic cauzat de o bronopneumonii.

Fotografii: Agerpres

Vezi și VIDEO:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies