Raed Arafat a vorbit despre momentul când am putea renunța la măști: „După ce ajungem la un procent”

Raed Arafat a vorbit despre momentul când am putea renunța la măști: După ce ajungem la un procent
Citeste mai mult despre: Raed Arafat, coronavirus, COVID-19, masca,
Autor: Iulian Ioncea
Data publicarii: 20 Ianuarie 2021
Data actualizare: 23 Ianuarie 2021
La sfârșitul anului trecut, în România a început campania de vaccinare anti-COVID-19, iar zilele trecute țara noastră a trecut deja la a doua etapă a vaccinării.

Până în prezent, foarte mulți români au fost vaccinați, iar Raed Arafat a vorbit despre această campanie și despre momentul în care am putea renunța la purtarea măștilor.

„La acest moment, din datele pe care le avem, încă putem transmite mai departe virusul. Încă putem să fim infectaţi, chiar dacă nu facem boala în fază avansată, pentru că, să zicem, ne-am vaccinat. Vaccinarea, în primul rând, protejează fiecare individ ca persoană. Dar vaccinarea colectivă, mai ales după ce am ajuns la un anumit procent, protejează comunitatea. Până nu atingem acest procent de 60%-70% din populaţie, normal că purtarea măştii este recomandată. E foarte greu să pui situaţia în stradă şi să spui că cei care v-aţi vaccinat nu purtaţi mască, cei care nu v-aţi vaccinat, purtaţi, pentru că asta înseamnă că automat trebuie să legitimezi oamenii şi să dovedeşti că unii s-au vaccinat, alţii nu. E o măsură de a-i proteja pe ceilalţi, de a ne proteja, dar ştiind că, dacă ne infectăm, rămânem într-o formă uşoară a bolii. Cred că la momentul în care vom ajunge la un procent de vaccinare mai mare şi la reducerea răspândirii virusului într-un mod semnificativ, să înceapă discuţiile cam unde va fi obligatorie masca şi unde nu. Poate că începe să dispară treptat din obligativitatea în aer liber, încet-încet să dispară şi din obligativitatea în spaţiile închise, dar cu anumite condiţii. Nu cred că va fi o dispariţie imediată, dar va fi o dispariţie treptată a regulilor de purtare a măştii şi asta depinde de o analiză a situaţiei epidemiologice şi de recomandările care vor veni din partea epidemiologilor”, a spus Raed Arafat.

foto: Agerpres

Vezi și: 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!