Războiul dintre Israel și Palestina se mută la Eurovision. Ce controverse a stârnit evenimentul

Războiul dintre Israel și Palestina se mută la Eurovision. Ce controverse a stârnit evenimentul
Autor: Mihai Burlacu
Data publicarii: 15 Mai 2019
Data actualizare: 15 Mai 2019
În toiul protestelor prin care Palestina își cere drepturile și dorește libertate, la Tel Aviv are loc Eurovision Song Contest, cel mai mare concurs muzical din lume. 
Deși nu s-a dorit niciodată a fi un concurs politic, Eurovision a stârnit controverse an de an între țări. Conceput pentru a uni Europa prin muzică după cel de-al doilea război mondial, se pare că Eurovisionul nu a reușit mai deloc acest lucru.
 
Victoria Nettei de anul trecut a făcut ca Israel să fie țara gazdă în acest an al concursului, iar acest lucru a creat numeroase proteste în Palestina, țară care se află într-un conflict relgios și politic cu Țara Sfântă. 

 
Este foarte dificil să înțelegem conflictul dintre cele două țări. Pentru israelieni, conflictul are ca miză stabilirea unei ”case” sigure în Tărâmul Sfânt (Ierusalim). De cealaltă parte, palestinienii consideră că Israelul, cu ajutorul Occidentului, a uzurpat teritoriul care le aparţine de drept.
 
Manifestanți din toate regiunile au ieșit în stradă pentru a scanda cu mesajul "Boycott Eurovision", după ce s-au arătat indignați de sărbătoarea europeană la care iau parte anul asta 41 de țări de pe bătrânul continent. 

 
Faptul că Israel organizează un eveniment de asemenea amploare cu ajutorul tuturor țărilor europene, la câțiva de km de zonele de conflict, se consideră o umilire la adresa Palestienilor, care suferă enorm de pe urma războiului. 

Totul se va petrece pe un fundal politic nesigur.
 
Autoritățile Israeliene au luat numeroase măsuri de precauție prin care orice activist care ar încerca "să deranjeze" Eurovisionul, nu va  avea acces pe teritoriul Israelului. 
 
„Nu vrem să interzicem intrarea în Israel. Dar pe de altă parte suntem siguri că vom avea de-a face cu oameni care sunt activiști anti-Israel și al căror singur scop este să deranjeze evenimentul. În acel caz vom folosi legislația de intrare în Israel”, a spus purtătorul de cuvânt al ministrului de externe, Emmanuel Nahshon.
 
După ce a câștigat Selecția Națională, Ester Peony, reprezentanta României la Eurovision 2019, va participa joi în a doua semi-finală cu piesa "On a sunday", urmând să reprezinte România în marea finală de sâmbătă, 18 mai dacă se va califica. VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies