Reacția de milioane a unui prezentator TV, după ce ambasadorul Franței l-a acuzat că i-a insultat țara

Reacția de milioane a unui prezentator TV, după ce ambasadorul Franței l-a acuzat că i-a insultat țara
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 22 Iulie 2018
Data actualizare: 24 Iulie 2018
Travis Noah moderează „The Daily Show” la Comedy Central, un show în care comentează cu umor principalele evenimente de pe mapamond. În ultima sa emisiune de săptămâna trecută, Noah a avut o răfuială cu ambasadorul Franței la Washington.

Travis Noah a dedicat câteva minute din emisiunea sa din 17 iulie 2018 naționalei de fotbal a Franței, care tocmai fusese încoronată campioană a lumii în Rusia. Referindu-se la acest eveniment, prezentatorul a afirmat, în glumă, că „Africa a câștigat Cupa Mondială”, având în vedere numărul mare de fotbaliști cu origini africane din lotul selecționatei lui Didier Deschamps. Ambasadorul Franței la Washington, Gerard Araud, s-a simțit jignit de declarația sa și i-a transmis o scrisoare-protest. Căreia, Travis Noah i-a răspuns în timpul emisiunii.

FOTO: Trevor Noah a citit scrisoarea în emisiune

„Domnule, am urmărit cu atenție emisiunea din 17 iulie 2018, când ai vorbit despre victoria echipei franceze la ediția din 2018 a Cupei Mondiale de Fotbal. Am auzit vorbele dumitale despre victoria africană. Nimic nu putea fi mai puțin adevărat. Așa cum mulți dintre jucători au spus deja, părinții lor provin din altă țară, dar cei mai mulți dintre fotbaliști, 21 din 23, au fost născuți în Franța, au fost educați în Franța, au învățat să joace fotbal în Franța, sunt cetățeni francezi. (...) Spre deosebire de SUA, Franța nu se referă la cetățenii săi în funcție de rasă, religie sau origini. Pentru noi, rădăcinile sunt o realitate individuală. Numindu-i o echipă africană, de fapt le negi francezismul (identitatea franceză – n.r.)”, se arată în scrisoarea ambasadorului.

Prezentatorul TV i-a răspuns lui Araud în aceeași manieră în care a fost redactată scrisoarea, apreciind că „bogăția și varietatea originii acestor jucători este mai degrabă o reflexie a colonialismului francez, decât a diversității franceze”.

FOTO: Ambasadorul Franței la Washington, Gerad Araud. Foto: Twitter

„Iată ce mi se pare mie ciudat în aceste argumente: că oamenii ăștia nu sunt africani, sunt francezi. Dar de ce nu pot fi și una și alta? De ce această dualitate e posibilă doar pentru un mic grup de oameni? Ceea ce vor să spună ei aici este că dacă vrei să fii francez, trebuie să ștergi tot ce e african în tine. Adică nu poți să fii francez și african în același timp. Eu îi iubesc pe acești fotbaliști și iubesc cât de africani sunt, dar și cât de francezi sunt. America nu e o țară perfectă, dar ceea ce iubesc la această țară este că oamenii încă își pot celebra identitatea, în ciuda americanizării lor. Poți să mergi la o paradă de Ziua Sfântului Patrick, în America, sărbătorind fapul că ești irlandez. Poți să mergi la o paradă portoricană, în America, sărbătorind faptul că ești portorican și american în același timp. Iar ei spun: Nu, ești doar francez”, a spus prezentatorul.

Travis Noah e de părere că francezii se folosesc de imigranți în funcție de interesul lor imediat; toți cei care reușesc să facă un pas în față, demonstrându-și valoarea și calitățile, sunt repede declarați francezi. În schimb, când au de-a face cu șomeri, infractori sau persoane care nu contribuie la măreția economiei franceze, acești oameni sunt numiți imigrați africani.

„Vă amintiți imaginile acelea cu imigrantul care s-a cățărat pe clădire să salveze acel copil? S-a urcat pe clădire, a salvat copilul și ei i-au dat cetățenie franceză. I-au spus: de acum tu ești francez. Dacă scăpa copilul, sigur era africanul care a scăpat copilul”, a comentat Travs Noah, în cadrul unei sesiuni de dialoguri pe care le poartă cu spectatorii show-ului, când emisiunea intră în pauza de publicitate.

Înregistrarea dialogului său cu publicul a fost urmărită în trei zile de peste 31 de milioane de oameni, pe Facebook, unde a fost distribuită de 195.000 de ori.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!