Registrul donatorilor onorifici de celule stem este functional. 2.000 de romani s-au aratat dornici sa-si ajute semenii la nevoie

Registrul donatorilor onorifici de celule stem este functional. 2.000 de romani s-au aratat dornici sa-si ajute semenii la nevoie
Citeste mai mult despre: celule stem, donatori, Paula Herlo,
Data: 07 Iunie 2013
Registrul donatorilor onorifici de celule stem, infiintat in urma campaniei Stirilor ProTV "Avem viata in sange", coordonata de Paula Herlo, este functional. Patru pacienti romani care sufereau de o forma de cancer al sangelui au fost salvati de la moarte si, mai mult decat atat, un copil din Rusia a primit o sansa la o viata normala gratie unui donator roman.

Ministerul Sanatatii platea pana acum peste 10.000.000 de euro anual pentru tratarea pacientilor in strainatate, iar hatisul birocratic facea ca, din pacate, cei mai multi sa ajunga prea tarziu la tratament.

Gratie campaniei stirilor ProTv, bolnavii de leucemie au un aliat de nadejde in lupta cu boala: timpul. Asta pentru ca nu mai sunt nevoiti sa astepte lungul sir de aprobari pentru a se trata in strainatate si pot fi tratati in tara lor. 

 

Nu mai putin de 2000 de romani s-au aratat dornici sa-si ajute semenii la nevoie si s-au inscris in baza de date a registrului. Nu toti devin insa donatori, ci doar cei care sunt compatibili cu un pacient, iar recoltarea este simpla si neriscanta pentru cei care doneaza.

Donatori din Germania, Polonia si Belgia au daruit viata unor bolnavi romani. Pentru ca alti bolnavi sa nu se prapadeasca cu zile e nevoie ca oamenii sa se implice”, declara corespondentul Stirilor ProTv Paula Herlo.

Cei care vor sa devina donator se pot adresa celor 18 centre de transfuzii din toata tara. Daca sunt compatibili, li se vor recolta celule intr-unul din cele trei centre de transplant medular din Romania” a continuat Paula. 

 

Lista centrelor de testare se regaseste si pe www.stirileprotv.ro
Vezi episoade in intregime pe

STIRILEPROTV.RO

Mai mult pe STIRILEPROTV.RO