• PRO TV
  • România, tărâm de poveste. Cele mai frumoase sate din Bucovina pe care trebuie să le vizitezi cel puțin o dată în viață

România, tărâm de poveste. Cele mai frumoase sate din Bucovina pe care trebuie să le vizitezi cel puțin o dată în viață

România, tărâm de poveste. Cele mai frumoase sate din Bucovina pe care trebuie să le vizitezi cel puțin o dată în viață

România are peisaje de vis, sălbatice și pitorești, unice în Europa, care atrag turiști din toate colțurile lumii. 

Bucovina este unul dintre tărâmurile magice, care îți cuceresc inima de la prima vedere. 

Peisaje care îți taie răsuflarea, căsuțe cu pridvor care ne amintesc de copilărie, mirosul de fânețe, cântecul greierilor sau apusuri de neuitat după dealuri - satele din Bucovina reușesc miraculos să te apropie mai mult de tine, de natură. 

Aici timpul parcă stă în loc, stresul este un concept străin, pierdut în lumea modernă, care pare atât de departe... 

Am făcut o listă cu cele mai frumoase sate din Bucuvina, pe care trebuie să le vezi cel puțin o dată în viață. 


Sucevița, Suceava


 

Sucevița este un sat de munte, răsfirat, situat la poalele Obcinei Mari, la limita vestică a Depresiunii Rădăuți.

Așezarea s-a dezvoltat în jurul mănăstirii zidită de familia boierilor Movilești. Prima mențiune documentară datează din 6 august 1582. 

Dealurile domoale, acoperite cu păduri de conifere, dau zonei un farmec aparte, de liniște și deconectare, susținute de un aer curat, care te cheamă la plimbare și relaxare.

Sucevița este străbătută de nenumărate pârâiașe cu apă limpede, care se varsă în râul Sucevița.

Este un spațiu magic, unde tradițiile și cultura autentic moldovenească sunt puse minunat în valoare. 

Frumusețea portului popular, tesut manual cu culorile verde și negru, preparatele culinare specifice (ciulamaua cu ciuperci și mămăligă, tocineii cu smântână), muzica moldoveanească și ospitalitatea sătenilor și te vor cuceri pentru totdeauna.  
 

Fundu Moldovei, Suceava



Foto: fundumoldovei.ro
 

Fundu Moldovei se află situat în nord – vestul municipiului Câmpulung Moldovenesc, întinzându-se de o parte şi de alta a râului Moldova, pe o lungime de 16 km. 

Fundu Moldovei atrage prin elemente de arhitectură tradiţională şi de civilizaţie a lemnului, prin meşteşuguri, costum popular, obiceiuri, prin diversitatea coregrafică a jocurilor populare sau repertoriul muzical foarte bogat. 

Această localitate pitoarească este locul unde se mai pot întâlni obiceiuri şi tradiţii, ca în poveștile bunicilor. 


Putna, Suceava

foto: istock

Putna este situat în partea de nord a județului Suceava, în Obcinile Bucovinei (Obcina Mare și depresiunile intramontane Putna și Gura Putnei). Aici se află Mănăstirea Putna, construită de Ștefan cel Mare între 1466 și 1469, în amintirea victoriei sale împotriva turcilor de la Chilia din 1465.

Aici se află și Chilia lui Daniil Sihastrul și Biserica de lemn - monument istoric construit conform tradiției în localitatea Volovaț de voievodul Dragoș, unul din întemeietorii Moldovei, și mutat aici de către Ștefan cel Mare.


Ciocănești, Suceava



Foto: patruzari.ro

Satul Ciocănești a fost desemnat în 2014 satul cultural al României.

În 2017, comuna a fost introdusă în TOP 10 al celor mai colorate destinații turistice europene, fiind clasată pe locul șase.

Ciocănești este un muzeu viu, unic în ţară, cu peste 600 de gospodării una mai frumoasă ca alta. Aici, oamenii sunt obligați de Consiliul Local să respecte arhitectura tradiţională. 

Casele sunt tencuite cu var și nisip și pictate cu modele vechi, luate de pe costumul popular. 


Citește și:  Șapte sate superbe din România, pe care trebuie să le vizitezi toamna

Cârlibaba, Suceava



Foto: infocarlibaba.blogspot.com

Așezarea este înconjurată de un peisaj mirific. Satul Carlibaba are trăsături nemaiîntâlnite în Moldova, desfășurarea obiceiurilor stravechi și a sărbătorilor de peste an reflectând stilul de viață al celor trei comunități: germană, ucraineană și română.

Mentionat pentru prima data in 1629 in cronicile calugărilor de la Mănăstirea Putna, satul Carlibaba este locul în care a descălecat Bogdan Vodă, care a ocupat Moldova, pornind din Maramureș. O veche legendă spune că aici a trăiat demult o vrăjitoare care locuia pe valea unui râu, pe care oamenii l-au numit Garla Babei. Numele a derivat în timp în  Carlibaba. 

Nu ratați preparatele culinare cu care se laudă ciobanii de la stâne, cum sunt balmosul, miel în smântană, urdă proaspată cu sare, tochitură și brânzeturi specifice de vacă și de oaie.

Dorna Cândrenilor, Suceava

Sursa: Alin Rotundu Foto

Dorna Candrenilor este cunoscută mai ales pentru izvoarele sale minerale. Aici a fost construit în anul 1898 un stabiliment balnear, cu băi carbogazoase și nămol.

Legenda spune că denumirea satului vine de la primul său locuitor, haiducul Cândruț, fugit din Transilvania și stabilit aici cu multe sute de ani în urmă.

Casele mari, din lemn, decorate cu motive tradiționale, se pierd în peisajul de vis de la poalele munților. 

 

Marginea, Suceava



Foto: istock

Marginea este un renumit centru de artă populară, cunoscut îndeosebi pentru ceramica neagră care se produce aici.  Ceramica produsă aici este unică pe plan internațional prin culoarea neagră rezultată în urma arderii, precum și prin modelarea unor forme specifice tradiționale. 

În localitate mai există și acum case de locuit care păstrează o arhitectură cu o vechime de câteva secole. 

Când este cald afară, puteți merge la izvorul sărat, la Poaiana Pleșei, despre care localnicii spun că are puteri magice și vindecă reumatismul. 

Daca mergeți acolo în timpul sărbătorilor de iarnă, puteți  asista la obiceiurile tradiționale din zonă, dar veți putea să practicati și sporturile de iarnă, pentru ca zapada este nelipsită luni întregi.


Vezi și: 


 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni