• PRO TV
  • Sezonul 20 Romania, te iubesc! Incepe ASTAZI 18:00, la PRO TV!

Sezonul 20 Romania, te iubesc! Incepe ASTAZI 18:00, la PRO TV!

Sezonul 20 Romania, te iubesc! Incepe ASTAZI 18:00, la PRO TV!

Au trecut 10 ani de cand echipa Romania, te iubesc! aduce in prim-plan cele mai arzatoare probleme ale societatii si trage autoritatile la raspundere pentru promisiunile nerespectate! Duminica aceasta, de la ora 18:00, Romania te iubesc! incepe cel de-al 20-lea sezon, cu un reportaj semnat de Rares Nastase, corespondent special Stirile PRO TV, despre distrugerea Jiului pe bani multi. 

Romania are peste 3.500 de rauri si parauri, o retea admisitrata de stat si valorificata pentru obtinerea de energie electrica, prin hidrocentrale mai noi si mai vechi. Mare parte dintre aceste rauri se gasesc in parcuri si rezervatii naturale, zone protejate prin legislatie stricta la nivel European, pe care tot statul le gestioneaza. Astfel, in acest punct se ciocnesc doua interese importante: cel energetic si cel de protejare a mediului. Guvernantii au misiunea de a crea un echilibru intre cele doua, insa autoritatile demonstreaza ca dau cu stangul in dreptul, isi bat joc de ambele domenii, pe sume importante de bani. 

“E vorba despre Jiul tras prin teava, o practica tot mai des intalnita pe apele din muntii Romaniei. Fie ca vorbim de microhidrocentrale sau de hidrocentrale de capacitate mai mare, mai toate proiectele care se fac de la Revolutie incoace, presupun aceasta tubulatura care sa preia un debit mare, si care, implicit, perturba iremediabil ecosisteme intregi. Inainte de Revolutie au fost luate in calcul doar albiile late de rau, unde se faceau baraje mari, adica obtinere de curent prin caderea apei, la lacul de acumulare. Azi se apeleaza tot mai des la debit preluat prin conducte lungi, pentru ca raurile care gazduiesc noile proiecte nu permit altfel de hidrocentrale. Problema e ca nu se fac studii de impact asupra mediului, nu stim cat si cum se distruge, (de multe ori chiar asta se urmareste, sa nu se vada). ONG-urile, societatea civila actioneza in instanta, judecatorii opresc barajele, dar adesea, dupa ce se construiesc, dupa ce investitiile inghit milioane si milioane de euro, bani de la bugetul de stat. Platim facturi enorme pentru santiere care zac, intr-o tara in care ne lipsesc spitale, scoli, infrastructura elementara.”, a declarat Rares Nastase. 

Cum afeceteaza concret aceste demersuri mediul inconjurator, flora si fauna? Ce raspund autoritatile, dar si cum se implica ONG-urile in oprirea unor astfel de constructii ramane de vazut duminica, numai la PROTV.

Tu cand ai spus ultima data Romania, te iubesc?

Toate reportajele pot fi urmarite pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni