• PRO TV
  • Stiai? Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le facem in baie

Stiai? Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le facem in baie

Stiai? Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le facem in baie

De la produsele de curatenie pe care le folosim, pâna la locul in care tinem periuta de dinti, cei mai multi dintre noiincalca sfaturile specialistilor in legatura cu baia si toaleta. Huffington Post a alcatuit o lista cu cele mai frecvente greseli pe care le facem in baie.

Periuta de dinti sta prea aproape de vasul de toaleta...

... daca este asezata la mai putin de doi metri de acesta. Un studiu publicat in Harvard University Gazette arata ca "de fiecare data cand tragem apa, particule aerosolizate din vasul de toaleta sunt imprastiate pe o raza de aproximativ 1.8 metri. Cercetatorii recomanda sa mutati periuta de dinti in afara acestei zone, sa o spalati si sa o schimbati la intevale regulate si sa inchideti capacul toaletei atunci cand trageti apa, relateaza Huffington Post. Nu acoperiti periutele de dinti insa, pentru ca un mediu inchis si umed favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.

Prosoapele sunt refolosite de prea multe ori

Bacteriile prospera in tesaturi dese, umede, asa cum sunt prosoapele. Cand le refolositi, sunt sanse ca bacteriile nedorite sa se intoarca pe corp. "Orice fel de taietura, orice rana poate fi infectata de prosoapele refolosite", spune Elizabeth Scott, de la Centrul pentru Igiena si Sanatate de la Simmons College. Scott recomanda sa schimbati prosoapele zilnic, daca le folositi la comun cu alte persoane, sau saptamanal daca sunt doar pentru uz propriu.

Lufele sunt pastrate prea mult timp

Lufele naturale, realizate din planta cu acelasi nume, ar trebui aruncate dupa trei sau patru saptamani, avertizeaza dermatologii. Numarul bacteriilor care cauzeaza infectii, ca P. aeruginosa, creste periculos de mult dupa 24 de ore de cand iau contact cu buretele. Lufele sintetice sunt mai rezistente, dar nici acestea nu ar trebui pastrate mai mult de doua luni.

 Spalatul pe maini dureaza prea putin

Una dintre cele mai importante masuri in combaterea bolilor infectioase, spalatul pe maini, nu dureaza atat de mult cat ar trebui. Un studiu realizat de Universitatea Michigan arata ca 95% dintre persoane se spala pe maini mai putin de 15 secunde, ceea ce nu e suficient. Specialistii spun ca doar frecatul mainilor cu sapun ar trebui sa dureze cel putin 20 de secunde.

Perdele de dus nu au dimensiunile corespunzatoare

Locurile in care perdeaua atinge cada, sau unde onduleaza, favorizeaza aparitia mucegaiului. Perdeaua ar trebui taiata la baza si in lateral, in asa fel incat sa se potriveasca perfect.

Mersul descult prin baie nu este sanatos

Studiile arata ca nu vasul de toaleta, ci podeaua baii este cel mai putin sanitar loc din toaleta, aceasta gazduind in jur de 300.000 de bacterii pe centimetru patrat. Specialistii recomanda sa curatati podeaua cu atentie si sa purtati papuci de fiecare data cand intrati in baie.

Aceiasi bureti sunt folositi pentru mai multe sarcini

Nu folositi acelasi burete pentru a curata dusul, cada, oglinda si vasul de toaleta, pentru ca veti muta bacteriile de pe o suprafata pe alta. Cercetatorii recomanda etichetarea si separarea ustensilelor si, bineinteles, curatarea atenta a acestora. Spalatul cu detergent de vase a distrus 99.9998% dintre bacteriile de pe bureti, arata un studiu al Departamentului de Agricultura al SUA, iar punerea acestora in cuptorul cu microunde a eliminat 99.99999% dintre bacterii.

Curatatul cu substante toxice

In general, oamenii fac curatenie ca sa distruga bacteriile care cauzeaza infectii si sa evite imbolnavirea. De multe ori insa, produsele folosite la curatenie sunt ele insele un pericol pentru sanatate. Acestea pot cauza probleme serioase, care variaza de la orbire, la numeroase tipuri de cancer. Recomandarea ar fi sa utilizati produse naturale. O jumatate de grapefruit si putina sare pot fi folosite pentru curatarea cazii de baie, iar lamaia elimina petele cauzate de apa pe robineti.

Citeste mai multe pe mediafax.ro

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni