Strategia Islandei: "Unică în lume". Țara care oferă teste pentru Covid-19 către toată populația

Strategia Islandei:  Unică în lume . Țara care oferă teste pentru Covid-19 către toată populația
Autor: Mihai Burlacu
Data: 09 Aprilie 2020
Cu o populație de 5 ori mai mică decât a Bucureștiului, Islanda reușește să facă față cu brio situației privind răspândirea virusului Covid-19, printr-o serie de măsuri inedite, și oferind teste gratuite pentru fiecare cetățean în parte. 

În timp ce numărul de infectați este în continuă creștere în majoritatea țărilor vecine, Islanda reușește să mențină controlul asupra pandemiei, având până în prezent doar 4 decese declarate și 1.500 de cazuri confirmate. 

Așadar, țara nordică nu a fost nevoită să declare stare de urgență și nici să suspende activitățile comerciale, în schimb a luat o măsură care interzice reuniunea a mai mult de 20 de persoane. Magazinele și școlile rămân deschise în continuare, însă cu o atenție sporită.

Dacă majoritatea ţărilor europene au ales să-i testeze pe pacienţii simptomatici, Islanda a testat şi oameni care nu prezentau simptome. Aşa au ajuns doctorii islandezi la concluzia că până la 50% dintre purtătorii coronavirusului sunt asimptomatici.

"Este rezultatul unei strategii pe care o consider foarte benefică și cred că este unică în lume din câte știu" a declarat Kristjana Asbjornsdottir, profesor universitar de origine isladeză la Universitatea din Washington, SUA. 

"Strategia țării noastre s-a bazat doar pe probe concrete. Nu am testat doar indivizi care prezentau simptome, ci am testat populația în general"  a declarat pentru BBC Jóhanna Jakobsdóttir, profesor de biostatistica în cadrul Centrului de Științe și Sănătate Publică a Universității din Islanda.

Citește și: Raed Arafat, despre autoizolare: „Dacă ne relaxăm prea devreme, riscăm să explodeze situația”

Chiar dacă abia în februarie țara a înregistrat prima infectare cu Coronavirus, măsurile de prevenire au fost luate cu mult timp înainte. Astfel, toți turiștii sau persoanele care reveneau înapoi în Islanda au fost testați înainte de a păși pe teritoriul țării.

Mica insulă are doar 20 de camere de terapie intensivă dotate cu ventilatoare care-i pot ajuta pe cei infectați cu Covid-19, relativ puține pentru o populație de aproximativ 350.000 de locuitori. 

De altfel, Islanda şi Suedia sunt două dintre ţările care nu au impus până acum restricţii de circulaţie.
Românii talentați stau pe

VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO