Studiu: Ce efecte are saracia asupra coeficientului de inteligenta

Studiu: Ce efecte are saracia asupra coeficientului de inteligenta
Citeste mai mult despre: saracie, inteligenta, studiu,
Data: 02 Septembrie 2013
Eforturile depuse pentru a face fata dificultatilor materiale epuizeaza capacitatile mintale ale persoanelor sarace, care, de cele mai multe ori, nu mai au suficienta energie cognitiva pentru a-si dedica timpul formarii profesionale si educarii, potrivit unui studiu publicat in SUA.

Mobilizarea capacitatilor cerebrale pentru depasirea situatiilor stresante - de exemplu, asigurarea traiului familiei sau obtinerea banilor pentru chirie - poate provoca o scadere de pana la 13 puncte a coeficientului de inteligenta, adica o scadere de 10% a mediei inregistrate in randul populatiei.

O astfel de diminuare a capacitatilor mintale echivaleaza cu cea provocata de o noapte alba, precizeaza autorii studiului, publicat in revista Science.

"Pentru numeroase persoane sarace, aceste probleme devin atat de apasatoare incat le este dificil sa se concentreze asupra altor chestiuni, precum formarea profesionala sau organizarea timpului", spune Sendhil Mullainathan, profesor de economie la Universitatea Harvard, unul dintre principalii autori ai studiului.

 

"Acest lucru nu inseamna ca persoanele sarace sunt mai putin inteligente decat celelalte, ci ca saracia mobilizeaza mult din energia mintala", a spus acesta. "Este similar unui computer care functioneaza lent pentru ca descarca o inregistrare video prea lunga", a mai spus acesta.

"Saracia este adesea vazuta ca rezultatul unui esec personal sau al unei consecinte a cresterii intr-un mediu defavorabil, insa studiul nostru arata ca lipsa de resurse financiare poate chiar afecta functiile cognitive", a spus si Jiayingt Zhao, profesor de psihologie la British Columbia University (Canada).

MEDIAFAXVIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO