Traditii si obiceiuri de Boboteaza. Ce nu trebuie sa faci cu ocazia acestei sarbatori

Traditii si obiceiuri de Boboteaza. Ce nu trebuie sa faci cu ocazia acestei sarbatori
Data: 06 Ianuarie 2017
Botezul Domnului sau Boboteaza, sarbatoarea sfanta pe care crestin-ortodocsii o respecta in fiecare an de 6 ianuarie, aduce cu sine o multime de traditii si obiceiuri pe care mai ales fetele tinere si femeile le respecta.

Pe langa sfintirea apei, Boboteaza vine cu o serie de obiceiuri populare, printre care spectaculoasa intrecere inot a barbatilor pentru a scoate din apa o cruce aruncata de preot si cel practicat de fete, care pun busuioc sub perna pentru a-si visa alesul.

Citește și

In unele zone din tara se colinda cu ocazia sarbatorii Botezului Domnului, se fac si se prind farmecele si descantecele, se afla ursitul, se fac prorociri despre noul an, potrivit Mediafax. Cel mai important, oamenii nu au voie sa se certe in aceasta zi sfanta.

La Boboteaza se sfintesc toate apele. Iordanitul femeilor este un alt obicei. In trecut, in satele din nordul tarii, femeile se adunau in grupuri mari acasa la cineva si duceau alimente si bautura. Dupa ce serveau masa, ele cantau si jucau toata noaptea. Dimineata ieseau pe strada si luau pe sus barbatii care apareau intamplator pe drum, ii luau cu forta la rau, amenintandu-i cu aruncatul in apa. In unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste in comunitatea femeilor casatorite prin udarea cu apa din fantana sau dintr-un rau.

Citeste continuarea pe perfecte.ro!
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies