Traditii si obiceiuri de Sanziene. Ce trebuie sa faci in aceasta zi de sarbatoare

Traditii si obiceiuri de Sanziene. Ce trebuie sa faci in aceasta zi de sarbatoare
Citeste mai mult despre: traditii, obiceiuri, Sanziene,
Data: 24 Iunie 2015
Vorbim acum despre magie si obiceiuri frumoase. La tara, unde se mai pastreaza traditiile, femeile au mers in ajun de Sanziene, sa culeaga flori si ierburi de leac. Iar fetele si-au putut afla ursitul, daca au ascuns anumite plante sub perna.

Legendele spun ca Sanzienele, niste fete rapitor de frumoase, care traiesc prin paduri sau campii inflorite, se prind in hora in noaptea dedicata lor si dau puteri magice plantelor. Aceste zane bune, daca sunt sarbatorite cum se cuvine, aduc vara rod pamanturilor, noroc, sanatate si copii frumosi femeilor casatorite. 

Citește și

De asemenea, batranii mai povestesc cum coronitele de flori pot fi aruncate pe acoperis sau lasate in gradini de catre fete. Iar daca le gasesc pline de roua, tinerele se vor marita in anul urmator.

"Este cumva o forma pozitiva de a preintampina cu aceasta ocazie, in momentul in care ziua are cea mai mare durata din timpul anului, tot ceea ce ar putea sa fie nefavorabil intr-o gospodarie intr-un an", a dezvaluit etnologul Otilia Hedesan.

Seara, fetele dorm cu un buchetel de flori sub perna pentru a-si visa ursitul. Iar cele care le poarta in par sau la brau vor fi mai dragastoase. De asemenea, se spune ca in ziua de Sanziene oamenii nu trebuie sa faca baie, pentru a nu spala fortele magice care ii inconjoara.

Vezi materialul video aici!
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies