Trailerul unui film despre Brexit pune sare pe rănile britanicilor înainte de ieșirea din UE

Trailerul unui film despre Brexit pune sare pe rănile britanicilor înainte de ieșirea din UE
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 16 Decembrie 2018
Data actualizare: 16 Decembrie 2018
Filmul „Brexit”, cu actorul Benedict Cumberbatch în rol principal, a stârnit controverse în Regatul Unit, încă din prima zi a lansării trailerului oficial.

Britanicii nu s-au lămurit nici până azi cum a fost posibil să se ajungă la un acord cu UE privind ieșirea din Comunitatea Europeană, iar acum au primit o altă lovitură. Un film inspirat din campania furibundă pentru ieșirea din UE va fi lansat anul viitor, cu două luni înainte de momentul oficial al retragerii Regatului Unit din Comunitatea Europeană. 

Benedict Cumberbatch (Jocul codurilor) a primit rolul lui Dominic Cummings, strategul campaniei de ieșire din UE care a făcut posibil visul euroscepticilor. Pe fondul nemulțumirilor tot mai accentuate ale populației vizavi de politica permisivă a UE față de imigrație, numărul celor care au văzut în ieșirea din UE singura soluție pentru protejarea intereselor cetățenilor britanici a crescut simțitor.

Filmul Brexit, care va rula doar la TV, a produs deja controverse în Mare Britanie, odată cu apariția trailerului oficial. În primele secvențe făcute publice, pelicula ni-l prezintă pe Dominic Cummings (Cumberbatch) punând la cale primele strategii neortodoxe pentru a scoate UK din Uniunea Europeană. 

Conform celor de la HBO, care realizează pelicula, Brexit surprinde agitația din culisele campaniei pentru ieșirea din UE, dezvăluind personalitățile, strategiile și disputele care au luat naștere între cele două tabere (pro și contra Brexit).

Trailerul pune și mai multă sare pe rănile cetățenilor britanici care au votat în favoarea rămânerii în Uniunii Europene. Ei vor ca cei care au pus la cale campania de ieșire din UE, pe care o consideră infamă, să fie investigați în continuare pentru sabotarea intereselor națiunii britanice. Totodată, cei care încă își doresc să facă parte din Comunitatea Europeană se tem că acest film ar putea influența negativ viitoarele investigații de natură penală.


Cum s-a ajuns la Brexit

Marea Britanie a fost un butoi cu pulbere încă din 2011, când ponderea imigranților ajunsese la 13,4% din totalul populației. Vrăjiți de economia înfloritoare a Regatului Unit, milioane de refugiați au luat cu asalt insula, producând un val de nemulțumire în rândul populației rezidente. Autoritățile de la Londra au început să pună la îndoială legitimitatea acordurilor semnate cu Uniunea Europeană și au considerat că trebuie să ia măsuri pentru protejarea interselor propriilor cetățeni. 
 

Totul a explodat odată cu criza refugiaților din 2015, când peste un milion de persoane, provenite în special din state afectate de război ca Siria, Irak și Afganistan, au luat cu asalt statele Europei de Vest. Dacă țări precum Germania și Franța au adoptat o politică a ușilor deschise pentru imigranți, Marea Britanie a spun „Nu”.

În urma campaniei anti UE și anti imigrație, Parlamentul de la Londra a aprobat organizarea unui referendum de consultare a populației pe această temă. La 23 iunie 2016, puțin peste 33,5 milioane de britanici de pe teritoriul celor patru state care compun Regatul Unit (Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord) au votat la referendum. Gruparea anti UE a obținut 51,89% din voturi, semnând practic ieșirea din Comunitatea Europeană. 

O serie de acorduri au fost semnate între oficialii de la Londra și instituțiile europene, pentru o ieșire fără scandal. Recent, Consiliul European a aprobat acordul final de retragere a Marii Britanii din UE, iar ultimul pas trebuie făcut de Guvernul de la Londra, căruia i s-a cerut să supună acest document votului în Parlamentul britanic până de Crăciun. Dacă acordul va fi aprobat în varianta propusă de Guvern și agreată de Consiliul European, Marea Britanie va fi oficial în afara UE pe data de 29 martie 2019, ora 23.00.  
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!