• PRO TV
  • Trei feluri în care poți prepara cafeaua cu stil

Trei feluri în care poți prepara cafeaua cu stil

Trei feluri în care poți prepara cafeaua cu stil

Dacă ești pasionat de cafea se prea poate să știi că sunt tot atâtea feluri de a o prepara câte sortimente de cafea există. Fiecare are rețeta lui, însă dimineața devreme nu vrei cafeaua doar neagră, fierbinte și revitalizantă, ci și gata într-o clipă.

Cafeaua este un obicei de zi cu zi pentru oamenii care muncesc și iubesc să socializeze. Uneori este un motiv pentru a ieși în oraș ori pentru a te deschide în fața celorlalți, însă de cele mai multe ori este cel mai bun companion pe care-l poți avea la primele ore ale dimineții. 

Iată trei feluri în care poți prepara cafeaua cu stil, în fiecare dimineață!

Cafea la ibric

Pentru mulți cosumatori de cafea, prepararea la ibric este un adevărat test de răbdare și creație. Mulți dintre cei care spun că nu apreciază cafeaua la ibric, cel mai probabil nu știu cum s-o prepare. Nu e o treabă ușoară, iar o cafea la ibric reușită are mai multe secrete decât și-ar fi imaginat cineva.

Primul pas în prepararea cafelei la ibric este alegerea unei cafele râșnite fin. Există magazine specializate în comercializarea cafelei râșnite pe loc, însă mulți preferă să cumpere cafea boabe pe care o mărunțesc acasă. Orice variantă ai alege, păstrează cafeaua râșnită într-un recipient ermetic, preferabil din sticlă, însă nu mai mult de 7 zile!

Dacă ai cafeaua care-ți place, e timpul să pui apă în ibric (cam 50 ml pentru fiecare cafea preparată) și să pornești aragazul. Dacă bei cafeaua îndulcită, cel mai bun moment în care trebuie să adaugi zahărul e odată cu apa. Înainte ca apa să înceapă să fiarbă, pune două lingurițe de cafea pentru fiecare ceașcă și las-o să fiarbă! Când spuma se umflă, presară o jumătate de linguriță de cafea în ibric! Ea va da savoare cafelei tale.

Preparând cafeaua la ibric simți că participi cu adevărat la facerea ei, chiar dacă n-ai avut nicio implicare în coacerea și prăjirea boabelor de cafea. Fiindcă această activitate ți-ar putea lua timp prețios dimineața, ai putea lăsa-o pentru zilele de weekend. 

Cafea la capsule

Cafeaua la ibric e cool, însă în zilele de lucru ai putea avea nevoie de ceva mai multă viteză în prepararea cafelei. Din acest motiv au apărut capsulele de cafea, care satisfac toate gusturile consumatorilor fideli și ocazionali. Cafeaua la capsule a crescut în popularitate, mai ales după ce angajatorii au investit în espressoare și aparate de preparat băutura matinală. Acestea conțin 100% cafea.

Concurența tot mai mare dintre brandurile de cafea a avut ca impact reducerea costurilor de achiziție a unui espressor, motiv pentru care acest tip de aparat este tot mai prezent în casele noastre. Deși mai toate brandurile consacrate de cafea la capsule au propriile espressoare, pe piață se găsesc aparate de cafea compatibile cu diverse tipuri de capsule.

Alegerea cafelei la capsule nu este ușoară, dar dacă te hotărăști să faci acest pas mizează pe o cafea care provine din culturi 100% sustenabile. Spre exemplu, capsulele Tchibo Cafissimo sunt certificate UTZ Certified, un program de certificare internațional care stabilește standardele pentru producția agricolă și achiziția responsabilă de cafea. Ar putea să nu-ți spună mare lucru asta, însă UTZ îți garantează că produsul pe care îl consumi provine din locuri în care agricultura nu afectează mediul înconjurător.

Avantajele capsulelor de cafea sunt numeroase, iar unul dintre cele mai importante este acela că păstrează aroma și savoarea cafelei, grație sistemului ermetic de închidere. Prepararea cafelei este mai simplă ca niciodată: introduci capsula în aparat, apeși butonul, capsula e perforată, iar apa fierbinte trece peste cafea prin infuzie.

Mai trebuie să știi ceva despre cafeaua la capsule. Deși nu e o regulă, e bine să folosești un espressor sau un aparat recomandat de brandul de cafea. Mulți consumatori au raportat defecțiuni sau scurgeri de apă în cazul espressoarelor considerate compatibile cu cafeaua la capsule.

Cafea la filtru

Old style coffee making. Deși demodat, filtrul de cafea nu a dispărut din casele românilor, fiind o altă metodă ușoară de a prepara cafeaua. În acest caz, lucrurile sunt mai simple, deoarece cafeaua potrivită pentru filtru se găsește în comerț râșnită exact așa cum trebuie. Față de cafeaua de ibric, cea preaparată pentru filtru este măcinată mai mare. Acesta este motivul pentru care ai nevoie de filtre de hârtie, pentru reținerea și îndepărtarea zațului.

Spre deosebire de capsulele de cafea, care pot fi reciclate după utilizare (cu tot cu zaț), resturile provenite de la cafeaua de filtru ajung la gunoi. Însă, de dragul protecției mediului și al agriculturii sustenabile, zațul rezultat poate fi utilizat ca fertilizator. Plantele din casa din jurul locuinței tale ți-ar mulțumi dacă le-ai oferi o „mostră” din savoarea cafelei tale de zi cu zi. 

Dacă ești pasionat de cafea, poți câștiga un espressor aici

Foto: IStock

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni