Zece ani fără Anca Parghel. În ultimele luni de viață, artista se gândea cum să ajute alte femei bolnave

Zece ani fără Anca Parghel. În ultimele luni de viață, artista se gândea cum să ajute alte femei bolnave
Autor: Dan Brumar
Data: 05 Decembrie 2018
În urmă cu zece ani, pe 5 decembrie, Anca Parghel se stingea din viață în urma unei maladii cumplite. Artiști consacrați din lumea jazz-ului îi deplâng dispariția.

Una dintre cele mai mari voci ale jazz-ului românesc a tăcut pentru totdeauna într-o zi de decembrie 2008. Avea 51 de ani. Ne-a rămas, totuși, muzica nepieritoare a celei care s-a luptat până în ultima clipă cu o boală necruțătoare, cancerul. La zece ani de la dispariția Ancăi Parghel, colegii de breaslă și apropiații și-au amintit de marea artistă și au i-au cinstit memoria. 

Cântăreața de jazz Irina Sârbu și-a amintit cu emoție de ziua de 5 decembrie, când s-au împlinit zece ani de la moartea marei artiste. 

„Anca Parghel a fost ca o mamă pentru mine. Mi-a dat încredere și curaj să îmi urmez calea și să cânt muzica pe care o iubesc – jazz-ul. M-a învățat tot ce știa și credea că mă poate ajuta. Nu păstra nimic pentru ea, era un om, un mentor și un artist extrem de generos. Întâlnirea cu ea mi-a schimbat viața. Îmi lipsește mult. Ascult mereu înregistrări cu diferitele stiluri muzicale pe care le aborda cu foarte mare succes. Anca strălucea pe scenă. Era unică”, a declarat Irina Sârbu, pentru PROTV.RO.

FOTO: Irina Sârbu Facebook

Irina Sârbu este una dintre elevele preferate ale regretatei Anca Parghel, care i-a căzut la inimă și fiului cel mare al cântăreței. Ciprian Parghel și Irina Sârbu au o fetiță împreună, pe nume Ana, în vârstă de trei ani.

Miercuri, Irina a distribuit pe contul ei de Facebook o piesă dragă ei și Ancăi Parghel – Colind pentru România.

Și solistul Marcel Pavel și-a amintit de cea care a fost Anca Parghel.

A fost una din marile voci ale României, iar unul din marile mele regrete a fost că nu am avut privilegiul de a lucra cu ea. E o mare pierdere pentru noi toți”, ne-a spus Marcel Pavel.

„Anca Parghel a fost un mare muzician, o mare artistă, un talent fenomenal, o mamă minunată, o colegă superbisimă, politicoasă, veselă, cu mult bun simț, prietenoasă, muncitoare, modestă și un exemplu pentru noi toți de ambiție și, mai ales, de tărie. A avut până la capat un psihic și o putere incredibile de a lupta cu o boală nemiloasă, a luptat cu tărie și cu zâmbetul pe buze! A rămas muzica ei sensibilă și frumoasă, a rămas darul ei improvizatoric prin arta improvizației pe care o stăpânea extraordinar de bine, atât în jazz, cât și în pop, muzica populară, muzica lăutărească. Glasul său curat suna atât de bine în toate registrele, avea un ambitus foarte mare, pe alocuri cânta ca un instrument, cu o tehnică vocală de invidiat, cu o acuratețe impecabilă și cu multă emoție în glas și suflet. Dumnezeu să o odihnească și să sperăm că radiourile și televiziunile nu o vor uita”, ne-a spus cântăreața Silvia Dumitrescu.

Împreună cu Irina Sârbu, Ozana Barabancea a susținut un concert în memoria Ancăi Parghel, miercuri seară. Alături de orchestra ei, Lumini Sonore, Ozana Barabancea i-a adus Ancăi Parghel un ultim omagiu, la Teatrul Elisabeta din Capitală.

Pe 16 septembrie 2018, în Piața Universității din București, Ozana Barabancea a dirijat orchestra sa în cadrul evenimentului „Simfonii de Vară”. 

Răpusă de cancer

Anca Parghel suferea de cancer ovarian, diagnostic pe care l-a primtit în luna iunie a anului 2008. La sfârșitul lunii noiembrie fusese internată la o clinică naturistă din Belgrad, care trata cu mijloace neconvenționale afecțiuni precum cancerul. De aici a fost transferată la Spitalul Județean din Timișoara, însă medicii nu au reușit să facă mimic pentru ea.  

Cu câteva luni înainte de a muri, Anca Parghel efectuase câteva tratamente cu citostatice și spunea că se simte mai bine. Era pregătită să lupte cu boala până-n pânzele albe și se gândea să-i ajute și pe alții după ce se făcea bine.

„Aș dori, când mă fac bine, să fac o fundație pentru ajutorarea femeilor care sunt în această situație și să deschid un cont pentru artiștii care, uitați de Dumnezeu, se sting singuri, bolnavi, săraci, într-o cameră”, spunea artista în septembrie 2008, pentru revista Tango.

Anca Parghel a fost înmormântată duminică, 7 decembrie 2008, în Cimitirul Bellu din Capitală.  

Cei doi fii ai Ancăi Parghel sunt muzicieni

Tudor și Ciprian Parghel sunt cei doi fii ai artistei și ai fostului ei soț, pictorul Virgil Parghel. Băieții au moștenit-o pe mama lor și activează în domeniul muzical. Ciprian nu e căsătorit, dar are trei copii cu trei femei diferite. Fratele său, Tudor, s-a căsătorit în 2016 cu aleasa inimii lui, Oana. Cei doi băieți ai Ancăi Parghel sunt discreți în ceea ce privește viața lor privată. 


Tudor Parghel, Irina Sârbu și Ciprian Parghel/FOTO: Facebook

FULLSCREEN
Zece ani fără Anca Parghel. În ultimele luni de viață, artista se gândea cum să ajute alte femei bolnave
  • /Vezi episoade in intregime pe

STIRILEPROTV.RO

Mai mult pe STIRILEPROTV.RO