• PRO TV
  • Ziua Drapelului. Zece lucruri pe care trebuie să le știi azi despre culorile oficiale ale țării tale

Ziua Drapelului. Zece lucruri pe care trebuie să le știi azi despre culorile oficiale ale țării tale

Ziua Drapelului. Zece lucruri pe care trebuie să le știi azi despre culorile oficiale ale țării tale

26 iunie este ziua în care românii de pretutindeni cinstesc drapelul țării lor. Tricolorul are o istorie de 170 de ani și puțini îi cunosc însemnătatea. Iată zece lucruri pe care trebuie să le știi despre drapelul național.

1. Alegerea celor trei culori care compun drapelul României – roșu, galben și albastru – a fost decisă la 1848 de Guvernul revoluționar constituit la Islaz. Decizia a fost luată la Craiova, la 14 iunie, moment în care data de 26 iunie a fost stabilită pentru a marca Ziua Drapelului Național.

2. Cele trei culori alese au fost orientate în sus, pentru a simboliza verticalitatea poporului român. Doar drapelele a trei țări europene mai au trei culori orientate vertical: Italia, Franța și Belgia.

3. Roșul semnifică sângele vărsat de înaintașii noștri pe câmpurile de luptă, pentru împlinirea idealurilor de libertate. Galbenul are menirea de a exprima măreția acestei țări, prestigiul ei și virtutea locuitorilor săi. Albastrul a fost ales pentru a exprima seninul cerului, credința și gândirea limpede a poporului român.

4. „Trei culori cunosc pe lume” a devenit imnul oficial al Republicii Socialiste România în anul 1977. Imnul a fost inspirat de muzica și textul compuse de Ciprian Porumbescu. Imnul RSR păstrează însă doar două strofe din cele cinci ale piesei originale, restul fiind adaptate de regimul comunist.

5. Ofensa adusă însemnelor naționale a fost dezincriminată în 2011, însă un proiect de lege depus în Parlament încă din 2015 prevede reintroducerea pedepselor cu închisoarea pentru cei care batjocoresc inclusiv drapelul național. În vechiul Cod penal, această faptă era considerată infracțiune și era pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.  

6. Drapelul național a fost arborat pentru prima dată pe cel mai înalt vârf al lumii, Everest, în anul 1995. Acest efort i se datorează alpinistului Gheorghe Lăcătușu.  

7. Drapelul național al României se aseamănă izbitor cu cel al Republicii Ciad. Sau invers. Singura deosebire este că albastrul de pe steagul nostru este mai deschis.

8. România deține recordul mondial, consemnat în World Guinnes Book, pentru cel mai mare drapel desfășurat într-un loc public. Steagul, care se întindea pe 80.000 de metri pătrați, a fost desfășurat pe Aerodromul Clinceni, județul Ilfov, în mai 2013.

9. Drapelul național a fost arborat cu cinste pentru prima dată la o întrecere sportivă de renume în 1924, cu prilejul Olimpiadei de vară de la Paris (4-27 iulie). Atunci, echipa națională de rugby a României a obținut medalia de bronz, prima din istoria participărilor delegației României. Țara noastră a participat și la ediția din 1900 a Olimpiadei, tot la Paris, însă nu a obținut nici o clasare pe podium.

10. Drapelul României a fluturat de 53 de ori la ediția a XXIII-a a Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, din anul 1984. România a obținut atunci 20 de medalii de aur, 16 de argint și 17 de bronz.

O româncă genială care face cinste țării sale de fiecare dată când participă la întreceri sportive peste hotare este Simona Halep. Drapelul național e nelipsit în marile turnee de tenis. Respect, Simona Halep!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni