Ziua în care murit un înger. 38 de ani de la asasinarea lui John Lennon

Ziua în care murit un înger. 38 de ani de la asasinarea lui John Lennon
Autor: Dan Brumar
Data: 08 Decembrie 2018
Pe 8 decembrie 2018 se împlinesc 38 de ani de la moartea fulgerătoare și inexplicabilă a lui John Lennon, muzicianul care a militat pentru pace toată viața lui.

John Lennon era un om ca oricare altul, spune Paul McCartney, dar în ceea ce privește moștenirea sa muzicală și contribuția la pacea mondială a fost un înger. Cu toate acestea, acel înger a fost secerat fără milă în fața casei sale, într-o zi rece de iarnă, lăsând lumea întreagă în stare de șoc.

La 8 decembrie 1980, John Lennon și soția sa, Yoko Ono, se întorceau acasă de la un studio de înregistrări. Cofondatorul trupei Beatles, care revenise în muzică după cinci ani de pauză, se pregătea să dea lovitura cu noul album, Double Fantasy. Planurile sale aveau să fie date peste cap de nebunia unui tânăr de 25 de ani care voia să ajungă pe prima pagină a ziarelor. Mark Chapman i-a așteptat până au ajuns în dreptul clădirii de apartamente din Manhattan unde aceștia locuiau, s-a apropiat de ei și și-a descărcat arma în direcția lor.

Mark David Chapman, la o zi după cumplita crimă

Raportul poliției a indicat că Lennon a fost atins de patru din cele cinci gloanțe, trase din spate, de la o distanță de circa trei metri. John Lennon a fost transportat cu ambulanța la Spitalul Roosevelt, dar a decedat în acea seară, la ora 23.00. Anchetatorii au stabilit că atacatorul și-a pregătit minuțios crima. În acea zi, Chapman se aflase la un metru distanță de Lennon, care i-a oferit un autograf pe albumul său Double Fantasy. Chapman a declarat că a plănuit să-l ucidă pe John Lennon pentru a deveni faimos.

Anunțul morții

Vestea s-a răspândit repede în presă, însă primul jurnalist care a informat națiunea americană și, astfel, întreaga lume în legătură cu marea pierdere a muzicii a fost producătorul WABC Alan Weiss. Jurnalistul ajunsese cu puțin timp la același spital, în urma unui accident de motocicletă pe care îl suferise în acea seară. În timp ce se afla pe un pat de spital, Weiss a observat agitație mare în unitatea medicală și a auzit că la Urgențe a fost adus un pacient cu multiple plăgi împușcate. Din neglijența unei asistente a aflat că e vorba de John Lennon, iar în acel moment singurul lucru la care s-a gândit a fost să-și anunțe colegii din redacție. Povestea sa a fost transpusă într-un film, The Lennon Report (2016).

Alan Weiss (dreapta) alături de actorul Walter Vincent, care îi joacă rolul în filmul „The Lennon Report”

În acel moment, colegii din redacție au decis să intre pe post cu știrea, chiar în timpul partidei de fotbal american dintre New England Patriots și Miami Dolphins. Sarcina ingrată i-a revenit comentatorului sportiv Howard Cosell, care a rostit aceste cuvinte cu puțin timp înainte de terminarea celei de-a patra reprize a meciului: 

„Da, trebuie să o spunem. Țineți minte, acesta este doar un meci de fotbal, indiferent cine câștigă sau pierde. O tragedie de nedescris ne-a fost confirmată de ABC News din New York: John Lennon, poate cel mai renumit membru al trupei Beatles, a fost împușcat de două ori în spate în fața apartamentului său din New York, a fost transportat la Spitalul Roosevelt și a fost declarat decedat când a ajuns. Greu să ne mai întoarcem la fotbal după o astfel de știre, pe care trebuie să o anunțăm ca o sarcină de serviciu”.

Citește și: Yoko Ono, femeia pentru care John Lennon și-a părăsit soția și copilul de cinci ani 

Asasinul a fost condamnat la închisoare pe viață, cu posibilitatea de a părea în fața unei comisii de eliberare condiționată după 20 de ani de detenție. Începând cu anul 2000, lui Chapman i-au fost respinse nouă cereri de eliberare condiționată, iar la sfârșitul lunii august 2018 a fost refuzat a zecea oară.  

Reacția lui Paul McCartney după moartea lui Lennon

„Eram acasă și am primit un telefon. Era spre dimineață… cred că atunci a aflat toată lumea. A fost atât de îngrozitor încât nu puteai suporta așa ceva, nu puteai accepta. Zile la rând nu te puteai obișnui cu ideea că nu mai este. A fost un șoc imens, iar apoi a trebuit să-i spun Lindei (soția lui Paul – n.r.) și copiilor. A fost foarte greu pentru toată lumea. A fost ca la asasinarea lui Kennedy, cu siguranță au fost momente de acest gen”, s-a confesat muzicianul revistei Rolling Stone

Reacția lui Ringo Starr

„Îmi amintesc acea zi, mereu. Nu mă bântuie, dar nu pot să o uit. Eram în Bahamas pentru a munci la un album și am primit un telefon de la copii că i s-a întâmplat ceva lui John. Mi-au spus că John a fost împușcat și că e mort”, și-a amintit Ringo Starr într-un interviu acordat Channel 4

Reacția lui George Harrison

„M-am simțit ca și când mi-aș fi pierdut părinții sau pe altcineva drag, pe care iubesc. Toate lucrurile trec, dar când sunt luate într-un mod atât de violent, de altcineva, e foarte ciudat. El era un om foarte bun”, a declarat Harrison în anii 90. În 2001, fostul vocalist și chitarist al trupei Beatles a murit în casa unui prieten din Los Angeles. Trupul său a fost incinerat. Harrison a lăsat prin testament o avere de peste 100 de milioane de lire.

Yoko Ono, devastată

Soția lui John Lennon a fost devastată când a aflat că muzicianul nu a supraviețuit. Ea i-a rugat pe membrii spitalului să nu facă publică informația până nu își anunță fiul de 5 ani, Sean. Yoko Ono nu voia ca băiatul el și al lui Lennon să afle de la televizor cumplita veste. 

După dispariția lui Lennon, Yoko Ono a continuat să-i cinstească memoria și să ridice numeroase monumente în amintirea lui. 

FULLSCREEN
Ziua în care murit un înger. 38 de ani de la asasinarea lui John Lennon
  • /Vezi episoade in intregime pe

STIRILEPROTV.RO

Mai mult pe STIRILEPROTV.RO