Ziua Regelui, fara rege. Primul an în care Mihai I nu e langa noi in acest moment istoric

Ziua Regelui, fara rege. Primul an în care Mihai I nu e langa noi in acest moment istoric
Data: 10 Mai 2018
1 Decembrie e o zi de insemnătate pentru romanii de pretutindeni. Un act semnat in iulie 1990 consfinteste data de 1 Decembrie drept Ziua Nationala a Romaniei. Insa, o alta zi istorica a acestui popor aminteste de sacrificiul suprem al celor care au contribuit semnificativ la edificarea acestei tari. Doamne, cat de mult si-ar fi dorit Mihai I sa fie langa noi azi!

10 Mai nu e o data oarecare din calendar, ci o zi cu multiple semnificatii pentru romani. Cunoscuta azi drept Ziua Regelui sau Ziua Regalitatii, ziua de 10 Mai a marcat nenumarate evenimente esențiale din istoria acestui popor.

Pe 10 Mai 1866, principele Carol de Hohenzollern Sigmaringen intra in Bucuresti, dupa o calatorie clandestina orchestrata de liberalii lui Ion Bratianu. Peste 30.000 de oameni au fost martori ai venirii sale in capitala. In aceeasi zi e proclamat domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei si Valahiei. Astfel incepea domnia sa de 48 de ani, cea mai lunga din istoria acestei tari. Incepand cu acest an, 10 Mai a fost declarata Ziua Nationala a Romaniei. Semnificatia ei a fost terfelita din 1947, la instalarea guvernului comunist al lui Petru Groza.

La 10 Mai 1877, Senatul tarii a semnat proclamatia de independenta a Romaniei fata de Imperiul Otoman. Guvernul, corpurile legiuitoare si celelalte oficialitati vin la Palatul Regal pentru a-l felicita pe Carol I pentru marea victorie repurtata de Romania in timpul razboiului ruso-turc, care a ramas in istorie drept razboiul pentru independenta poporului roman.
Tot la 10 Mai, de data aceasta in anul 1881, Carol I este incoronat ca rege. Cu acest prilej, Parlamentul a votat transformarea Romaniei in regat. “Romania ia titlul de Regat. Domnitorul ei, Carol I, ia pentru sine si mostenitorii sai titlul de Rege al Romaniei”, scria in articolul I al Legii nr. 710, act normativ adoptat in unanimitate de ambele Camere si promulgat a doua zi, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Palat. Din acest an, 10 Mai devine Ziua Regalitatii sau Ziua Regelui.


Regele Carol I, Sursa foto: familiaregala.ro.

Din 1947 pana în 1989, romanii au fost fortati de regimul comunist sa uite toate aceste date de mare insemnatate pentru istoria acestei tari. Insa, dupa caderea Cortinei de Fier si odata cu reintoarcerea Familiei Regale, ziua de 10 Mai a reintrat in constiinta romanilor drept una cu o semnificatie aparte. Incepand cu 2010, Regele Mihai I al Romaniei a gazduit in fiecare an, in gradinile Palatului Elisabeta, o festivitate care era o traditie in epoca de glorie a monarhiei.

„Garden Party” este numele evenimentului sub care Familia Regala marcheaza si azi ziua de 10 Mai, prima zi nationala a tarii si de nastere a Romaniei moderne. In acest an, festivitatile vor avea loc la Palatul Elisabeta in absenta Majestatii Sale Regele Mihai I, decedat la 5 decembrie 2017 în Elvetia.

La ceremoniile din acest an sunt asteptati mii de oaspeti din toate zonele tarii si din Republica Moldova. Evenimentul va avea loc in prezenta Majestatii Sale Margareta, Custodele Coroanei Romane, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena, ES dl. Alexander Philips Nixon, ASR Principesa Maria. De la eveniment nu vor lipsi demnitari ai statului roman, autoritati locale, personalitati ale societatii civile, ale mediului de afaceri, profesori si elevi, reprezentanti ai Armatei Romane, ai Bisericii si membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti.
 

FULLSCREEN
Ziua Regelui, fara rege. Primul an în care Mihai I nu e langa noi in acest moment istoric
  • /Vezi episoade in intregime pe

STIRILEPROTV.RO

Mai mult pe STIRILEPROTV.RO