Alegeri locale 2020. Ciudățeniile scrutinului din 27 septembrie

Alegeri locale 2020. Ciudățeniile scrutinului din 27 septembrie
Alegeri locale 2020, sub semnul pandemiei de coronavirus. FOTO: Agerpres
Autor: Dan L. Brumar
Data: 29 Septembrie 2020
Alegerile locale s-au desfășurat în condiții speciale în 2020, iar surprizele nu s-au lăsat așteptate. Scrutinul din 27 septembrie a fost presărat cu nenumărate întâmplări ciudate, unele în premieră pentru procesul electoral din România.

Dacă bătăliile pentru primăriile din România au fost strânse în mai toate localitățile din țară, doi primari în funcție n-au avut nicio emoție. Bátori Géza (UDMR) și Ioan Mărcuș (PNL) și-au adjudecat fotoliile de primar pentru a opta oară. Da, ei sunt edili locali în comunele Sântandrei și Borș din județul Bihor de 30 de ani.

Numai prin muncă se poate obţine ceva. Noi am încercat să lucrăm bine în comună, să avem realizări şi mergem înainte. Am proiecte mari pentru noul mandat: vreau să pornesc turismul balnear în comună. Şi toate drumurile agricole să fie asfaltate. La noi, toate străzile din comună sunt asfaltate, acum le aranjăm pe cele care ies spre alte localităţi. Avem idei, avem şi strategie pe următorii ani”, a declarat Bátori Géza pentru Agerpres. Edilul a câștigat un nou mandat cu 93% din voturi.

Iată mai jos și alte lucruri ieșite din comun despre alegeri locale 2020!

Doar ei s-au votat

Doi candidați din județul Olt au obținut în aceste alegeri câte un singur vot, semn că doar ei s-au votat. Este vorba de candidații PMP la fotoliul de primar în comunele Grădinari și Optași-Măgura. Rezultat trist pentru cei doi, care nu au reușit să convingă nici măcar un membru al familiei, un prieten sau un membru de partid să-i voteze.

Au votat un primar decedat

Cazul alegătorilor din Deveselu, județul Olt, a ajuns în presa internațională. CNN relatează că locuitorii comunei Deveselu, un punct strategic militar datorită scutului antirachetă, au decis să-l aleagă din nou pe primarul Ion Aliman, deși acesta era decedat de mai bine de o săptămână.

Televiziunea americană a surprins mărturia mai multor localnici care au explicat că l-au votat pe decedat pentru performanțele sale din primele două mandate. Într-o intervenție la Digi24, viceprimarul comunei Deveselu, Nicolae Dobre, a dezvăluit că și el l-a votat pe primarul mort, gest care i se pare firesc, de apreciere pentru cel care a fost Ion Aliman.

Secția în care nimeni nu a votat

Dacă unele secții de votare au fost supraaglomerate, un caz ciudat înregistrat în județul Iași a atras atenția autorităților. Secția de votare deschisă la Școala Gimnazială Măcărești, comuna Prisăcani, a fost deschisă pentru 1.693 de alegători care – atenție! – locuiesc la aceeași adresă.

În ciuda acestei favori, niciunul dintre cei 1.693 de alegători nu a votat la secția de votare. Conform primarului din Prisăcani, citat de ziaruldeiasi.ro, misterul a fost deslușit de autorități.

Sunt toți cetățeni din Republica Moldova care au primit cetățenie română și ulterior și-au stabilit domiciliul aici, toți figurează la aceeași adresă, care este arondată secției respective. Este o asociație care i-a sprijinit pe aceștia să poată avea domiciliu în Măcărești”, a spus acesta.  

Primari cu condamnări, aleși în funcții

Anomalii greu de acceptat într-o societate democratică s-au înregistrat și în timpul procesului de alegeri locale 2020. Mai mulți candidați la fotoliul de primar au câștigat alegerile, deși au condamnări penale la activ.

Primarul din Mogoșești-Siret (Iași), care a recunoscut că a întreținut relații intime cu două fete minore, a câștigat un nou mandat. Damian Butnariu a fost exclus din PNL la vremea respectivă, însă a continuat cursa electorală din postura de independent.

Tot un candidat indepenent s-a impus și în comuna Șotrile, județul Prahova. Însă, Bogdan Davidescu a fost condamnat, definitiv, la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru pornografie infantilă. Inițial, edilul a fost acuzat de raporturi sexuale cu o minoră de 14 ani, cu care ar fi trăit în concubinaj, relatează campinatv.ro.

Cristian Popescu Piedone a câștigat Primăria Sectorului 5, deși fostul edil de la Sectorul 4 a fost condamnat, în primă instanță, la 8 ani și 6 luni de închisoare în dosarul Colectiv. Într-un mesaj transmis alegătorilor săi, Piedone a spus că e dornic să se apuce de treabă.

Primarul cercetat penal pentru umilirea propriei fiice: „Deci, i-am ciuruit!”

Traian Ogâgău, primarul din Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, a fost reales de locuitorii orașului chiar dacă acesta are probleme cu legea. Edilul este cercetat penal pentru umilirea fiicei ei. Acesta și-a filmat fata în timp ce o pedepsea, dezbrăcată, în genunchi.

Deci, i-am ciuruit!”, a exclamat edilul după câștigarea alegerilor.

A murit de inimă rea

Alegeri locale îndoliate în județul Constanța, unde consilierul județean Vasile Moldovanu (64 de ani) a murit când a aflat că nu a mai fost ales în funcție. Conform colegilor de partid, Moldovanu a murit în urma unui infarct.

Fotografii: Agerpres

Vezi și VIDEO: Să vină bonusul: Cine este noua vedetă care intră în Fermă

FULLSCREEN
Alegeri locale 2020. Ciudățeniile scrutinului din 27 septembrie
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies