Asociația Pro Consumatori dă în judecată magazinele care termoscanează clienții la intrare

Asociația Pro Consumatori dă în judecată magazinele care termoscanează clienții la intrare
Accesul în magazine e condițioanat de purtarea măștii și de măsurarea temperaturii. FOTO: Primăria Sectorului 2
Condiționarea acesului în magazine de măsurarea temperaturii este ilegală și neconstituțională, spun reprezentanții Asociației Pro Consumatori (APC), o organizație care luptă pentru drepturile consumatorilor. Liderii săi îi îndeamnă pe români să le sesiseze astfel de abateri în vederea demarării unor procese.

Reprezentanții organizației de protecția consumatorilor susțin că românii au toate motivele să refuze termoscanarea la intrarea în magazinele alimentare și nealimentare, instituții publice și private.

Asociația Pro Consumatori a decis să pună capăt prin procese acestor practici ilegale care ne încalcă drepturile și libertățile cetățenești, dar ne pun și în situații stânjenitoare, lipsindu-ne de acele trăsături specifice ființei umane - demnitate, inteligență și identitate proprie. Suntem oameni, nu suntem o turmă de animale care sunt triate la intrarea în grajd după bunul plac al stăpânului!”, se arată într-un mesaj postat pe pagina oficicială de Facebook a organizației.

APC îi îndeamnă pe oameni să transmită pe e-mail datele de identificare ale magazinelor care își selectează clientela după temperatura corporală a acestora. „Informațiile de mai sus ne sunt necesare pentru o serie de procese și alte demersuri legale ce vor fi demarate de către Asociația Pro Consumatori în perioada următoare”, mai spun reprezentanții asociației.

Citește șiAjută scanarea temperaturii la identificarea celor infectați cu coronavirus? Răspunsul specialiștilor

Sondaj de opinie: ești de acord cu termoscanarea?

PROTV.RO a demarat un sondaj de opinie pe pagina oficială de Facebook în care vrea să afle care este părerea românilor în legătură cu măsurarea temperaturii la intrarea în spațiile închise. Peste 85.000 de români au răspuns deja. Votează și tu!

Termoscanarea a devenit o obligatorie în România, la intrarea în spațiile publice închise sau cu un aflux mare de oameni, odată cu instituirea stării de alertă (Legea 55/2020). Autoritățile consideră că în acest fel pot fi depistate persoanele suspecte de coronavirus care nu prezintă simptome evidente de boală.

Multe magazine și piețe (cum e Piața Obor din București) refuză accesul persoanelor care au o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius. În replică, oamenii spun că temperatura corporală a omului poate sări de acest prag din multe motive, nu doar din cauza prezenței noului coronavirus.

FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Mai mult, românii nu cred în acuratețea acestor aparate de măsurat temperatura, care nu ar fi omologate pentru așa ceva. Însă, motivul principal invocat de cei care refuză termoscanara este că această practică este ilegală, fiindcă e realizată de personal fără pregătire medicală și fără consimțământul persoanei.

Trei avocați ai Baroului București au solicitat Avocatului Poporului să intervină pe lângă Curtea Constituțională a României în legătură cu termoscanarea obligatorie.

Fotografii: Inquam Photos/Agerpres/Primăria Sectorului 2

Vezi și VIDEO: Oraşul în care oamenii circulă cu tancul - Trending Review cu Daragiu - Episodul 29

FULLSCREEN
Asociația Pro Consumatori dă în judecată magazinele care termoscanează clienții la intrare
  • /Românii talentați stau pe

VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO