Bărbatul călcat de un vehicul blindat, primul interviu după ce a scăpat cu viață

Bărbatul călcat de un vehicul blindat, primul interviu după ce a scăpat cu viață
Medicii spun că bărbatul se va face bine. FOTO: Radio Europa Liberă
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 10 Martie 2022
Data actualizare: 11 Martie 2022
Un bărbat de circa 60 de ani, care a supraviețuit miraculous după ce un vehicul blindat a trecut peste mașina pe care o conducea, a vorbit pentru prima data de experiența trăită. El a dezvăluit că după ce se va vindeca se va alătura eforturilor de apărare a țării sale.

La 25 februarie, un bărbat care își conducea mașina personală pe o șosea din Obolon, o suburbie a Kievului, a fost lovit în plin de un vehicul blindat despre care s-a crezut că ar aparține Armatei ruse. Din primele verificări a rezultat că e vorba de un Strela-10, vehicul anti-aerian folosit de Armată.

Bărbatul a fost ajutat de localnici să iasă din mașina strivită și transportat la spital. El a vorbit pentru prima dată despre cumplita experiență, în cadrul unui interviu acordat Radio Europa Liberă.

El a povestit cum s-a trezit cu blindatul pe capotă și clipele de panică pe care le-a trăit.

Dacă erau copii înăuntru? Nici nu vreau să mă gândesc ce se putea întâmpla”, a povestit bărbatul. Aflat pe patul de spital, bărbatul a explicat că trecătorii au sărit să-l ajute, rupând bucăți din mașina făcută zob.

Au început să îndoiaie metalul. Au vrut să cheme pompierii, dar mai întâi au încercat ei. În cele din urmă m-au scos. Airbag-ul îmi apăsa pieptul, eram blocat. Mașina era strivită, iar piciorul meu stâng a rămas blocat. Au chemat salvarea și m-au dus la spital. Oameni buni, dacă urmăriți asta, vă mulțumesc”, a spus bărbatul, care a adăugat că după ce se va face bine se va alătura „forțelor de apărare teritorială”.

Vehiculul blindat, al Armatei ucrainene?

Pe fondul emoției create în jurul evenimentelor din Ucraina, milioane de oameni care au văzut imaginile surprinse de amatori au tras concluzia că vehiculul blindat în cauză este rusesc. În realitate, acesta ar fi ucrainean, iar incidentul a fost catalogat drept un accident. 

Jurnaliștii francezi de la France 24 au analizat cu atenție imaginile și, după ce au consultat mai mulți specialiști militari, au ajuns al concluzia că vehiculul blindat nu este rusesc, ci ucrainean. Mai mult, cel care îl conducea era un militar ucrainean care a pierdut controlul mașinăriei de război în urma unei confruntări armate petrecute cu puțin timp înainte. El nu a oprit, pentru a verifica starea în care se afla șoferul, însă a încetinit înainte de a-și continua drumul.


FOTO: Twitter/imago-images.com

Iată contextul în care a avut loc incidentul

Conform anchetei jurnalistice, cu puțin timp înainte de coliziune, militarii ucraineni erau implicați într-un schimb de focuri, în apropiere, cu niște sabotori – ruși deghizați în militari ucraineni. Vehiculul blindat în cauză se retrăgea dintr-o astfel de confruntare (fiindcă este conceput pentru luptă anti-aeriană) și a lovit accidental un autoturism.

Mai mult, militarii ucraineni din apropiere nu au deschis focul asupra blindatului, deoarece nu-l considerau inamic.

În susținerea teoriei că blindatul era ucrainean mai există două explicații: mașinăria de război nu era inscripționată cu litera Z (precum sunt cele din coloanele rusești) și nu avea cum să se afle atât de aproape de Kiev (9,5 km) la 25 februarie (a doua zi a invaziei).

Mai mult, acest tip de vehicul nu este conceput pentru lupte de aproape, în orașe, ci pentru a susține eventual retragerea unor trupe copleșite de inamic. Responsabili din Armata rusă au negat că vehiculul le-ar aparține.

Fotografii: Twitter/Radio Europa Liberă

Vezi și VIDEO:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!