Bill Gates: "Dacă vaccinarea nu va avea loc în fiecare colț al planetei, trăim cu riscul unei tulpini mult mai agresive"

Bill Gates: Dacă vaccinarea nu va avea loc în fiecare colț al planetei, trăim cu riscul unei tulpini mult mai agresive
Citeste mai mult despre: Bill Gates, coronavirus, mutatii,
Data publicarii: 15 Aprilie 2021
Data actualizare: 15 Aprilie 2021
„Am petrecut mult timp în ultimul an discutând cu colegii de la fundația noastră și din întreaga lume despre modalitățile de a testa, trata și preveni COVID-19. În ultimele luni, experții își pun din ce în ce mai mult aceeași întrebare: Cum vor influența noile mutații de coronavirus eforturile noastre de a pune capăt pandemiei cauzate de noul coronavirus?”, se întreabă Bill Gates pe blogul său.

Lumea a parcurs un drum lung în lupta împotriva COVID-19, dar noile mutații ale virusului ar putea amenința progresele făcute în ultimul an. Pe blogul său, Bill Gates scrie despre cinci lucruri importante pe care, din punctul său de edere, ar trebui să le știm pentru a înțelege modul în care noile variantele complică (sau nu complică) gestionarea pandemiei.

Dacă te-ai vaccinat anti-gripal înseamnă că ai luat deja contact cu o variantă de virus

"Virusurile evoluează tot timpul. Dacă nu lucrați la Boli infecțioase, ideea unei „mutații” ar putea părea nouă și înfricoșătoare – dar nu este nimic neobișnuit. Posibilitatea evoluției rapide a gripei este motivul pentru care primim un nou vaccin antigripal în fiecare an. Trebuie să actualizăm vaccinul anual pentru a ține pasul cu tulpinile de virus gripal aflate în continuă schimbare", explică Bill Gates.

"Pentru a înțelege de ce se schimbă virusul care provoacă COVID-19, trebuie să înțelegeți cum funcționează (sau se răspândește) în corp. Noul coronavirus – la fel ca orice virus – are un singur scop: să se propage și să se „cloneze”. De fiecare dată când virusul intră în celule, el „convinge” celula să urmeze instrucțiunile codate din ARN-ul său pentru a face, astfel, mai multe copii ale virusului."

"Când celula produce un nou virus, aceasta trebuie să „copieze” aceste instrucțiuni. Codul pentru virusul care cauzează COVID-19 are aproximativ 30.000 de litere. Acest lucru se traduce printr-o mulțime de „posibilități” de a o da în bară, în momentul clonării – ceea ce face adesea noul coronavirus.

Majoritatea „greșelilor” duc la un virus care este identic din punct de vedere funcțional. Dar, din când în când, există o schimbare care face ca virusul să fie mai ușor de transmis sau care afectează sistemul imunitar. Practic, apare o mutație, când această schimbare începe să se răspândească la nivelul unei populații."


Vedem aceleași mutații care apar din nou și din nou. Asta poate fi o veste bună

Virusurile evoluează, dar nu toate evoluează în același ritm și în același mod. Virusurile gripale se schimbă rapid. Din fericire, SARS-CoV-2 evoluează lent. Mutațiile care apar sunt cam la jumătatea celor care apar la virusul gripal.

Virusul se schimbă, dar calea către sfârșitul pandemiei rămâne aceeași

"În ultimul an, experții în sănătate publică au repetat, sub diverse forme, același mesaj: trebuie să trăim cu COVID-19 până când vaccinul va fi dezvoltat și va fi disponibil pentru toată lumea.

Vestea bună este că multe dintre vaccinurile utilizate astăzi par să prevină formele severe ale bolii, inclusiv cele provocate de noile mutații. 

Marea întrebare rămâne însă dacă trebuie să actualizăm vaccinurile pentru a fi eficiente în fața noilor variantele. Autoritățile de reglementare și companiile din domeniul medical lucrează la un vaccin updatat care ar putea fi disponibil în câteva luni. În Statele Unite – unde majoritatea oamenilor vor fi probabil vaccinați până la sfârșitul verii – unii oameni ar putea primi un rapel al vaccinului care protejează împotriva noilor tulpini."

Noile variantele reamintesc de ce este important ca vaccinurile să fie disponibile în toată lumea

"COVID-19 reprezintă o amenințare la adresa sănătății la nivelul întregului glob. Acest lucru este valabil în cazul virusului original, dar și când vorbim de noile tulpini.

Cu cât virusul care cauzează COVID-19 este răspândit mai mult în lume, cu atât are mai multe șanse de a evolua. Dacă vaccinarea nu va avea loc în fiecare colț al planetei, va trebui să trăim cu riscul ca o tulpină mult mai agresivă a virusului să apară. Am putea asista chiar la apariția unei noi variante, pentru care vaccinurile existente să nu mai fie eficiente."

Ne putem descurca mai bine data viitoare

"Mutațiile virusurilor sunt inevitabile. Dacă ne vom regăsi vreodată într-un scenariu pandemic în care un agent patogen se răspândește pe tot globul, ar trebui să ne așteptăm să-l vedem adaptându-se pentru a supraviețui încercărilor noastre de a-l opri – la fel cum am văzut cu COVID-19. Sper că diferența data viitoare va consta în faptul că vom fi mai pregătiți să identificăm aceste variante mai devreme", spune Bill Gates.

PE PRO TV PLUS POȚI VEDEA INTERVIURILE LUI VITALIE:


Pe VOYO.RO poți urmări emisiunile preferate, cu 24 de ore în avans. Vezi și noua ofertă de filme și seriale doar pe voyo.ro
 
FOTO: SHUTTERSTOK



VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!