Ce a spus Zelenski despre necesitatea unei întâlniri față în față cu Putin, într-un interviu pentru presa rusă

Ce a spus Zelenski despre necesitatea unei întâlniri față în față cu Putin, într-un interviu pentru presa rusă
Autor: Diana Oprea
Data publicarii: 28 Martie 2022
Data actualizare: 28 Martie 2022
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a oferit primul său interviu pentru presa rusă, mai exact pentru patru jurnaliști. La scurt timp, serviciul de supraveghere a mass-media din Moscova, Roskomnadzor, a avertizat instituțiile de presă rusești să nu distribuie interviul. 

Doar redacția Meduza a decis să evite avertismentul oficial și a prezentat materialul pe canalul de Youtube, dar și în scris, pe site-ul său. 

Într-o discuție online cu jurnaliștii ruși, Volodimir Zelenski a răspuns la întrebări legate de o eventuală întâlnire față în față cu Vladimir Putin. Președintele Ucrainei a subliniat că dacă aceasta ar avea loc, „războiul ar putea fi încheiat rapid”
 
 
„Avem nevoie de un acord cu preşedintele Putin. Garanţii nu vor semna nimic dacă pe teritoriul nostru mai sunt trupe”, a spus el, garanții fiind statele din partea cărora Kievul doreşte garanţii de securitate, printre acestea fiind SUA, Marea Britanie şi Turcia. 
 
 
„De ce cred că războiul poate fi încheiat rapid și doar Putin și cei care îl înconjoară tergiversează negocierile...Pentru că... Johnson, Biden, Duda, Erdogan? Cine va sta să vorbească despre ceva atâta timp cât există trupe? Cine va semna ceva? Nu se va întâmpla nimic, este imposibil. Prin urmare, nu trebuie să aștepți modificarea legislației”. 
 
Zelenski susţine că Rusia trebuie mai întâi să-şi retragă trupele din Ucraina înainte ca aceasta să semneze orice document asupra neaderării la NATO şi asupra garanţiilor de securitate.
 
„Prin urmare, trebuie să ajungem la o înțelegere cu președintele Federației Ruse și, pentru a ajunge la o înțelegere, el trebuie să iasă cu propriile picioare de unde se află acolo - și să vină să mă întâlnească oriunde în lume, cu excepția Belarus, Rusia, Ucraina”, a mai spus Zelenski. 
 
 
„Dacă ne-am întâlnit și ne-am înțeles, va fi suficientă înțelegerea noastră, cu semnături, cu pecete, chiar și cu sânge. Acest lucru va fi suficient pentru a începe procesul de retragere a trupelor. Trupele trebuie retrase, garanții vor semna totul și atât. În acest fel lucrurile vor continua să funcționeze. În continuare - ratificarea în parlament, un referendum pentru câteva luni și apoi modificări în constituție”, a explicat președintele ucrainean. 
 
Ucraina este pregătită să discute adoptarea statului de neutralitate, ca parte a negocierilor de pace cu Rusia, dar acest statut trebuie să fie garantat de o terță parte și validat prin referendum.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov consideră că acum o întâlnire directă între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi contraproductivă, scrie agerpres.ro. O întâlnire între cei doi lideri ar trebui să aibă loc numai atunci când cele două părți sunt aproape de un acord asupra problemelor cheie, a declarat Lavrov, astăzi, într-o conferință de presă din Serbia. 
 
Serghei Lavrov a mai adăugat că „denazificarea și demilitarizarea” rămân principalele cereri ale Rusiei la negocierile cu Ucraina.

Referitor la acest punct din lista de negocieri, Zelenski a fost destul de categoric în interviul acordat presei ruse: 

„Nu vom sta deloc la masă dacă se va pune problema să discutăm despre „demilitarizare” sau „denazificare”. Pentru mine, acestea sunt lucruri absolut de neînțeles”.
 

Sursă: meduza.io
Vezi și: 

 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!