Ce este SWIFT și în ce fel poate fi folosit pentru a-l opri pe Putin?

Ce este SWIFT și în ce fel poate fi folosit pentru a-l opri pe Putin?
Data publicarii: 25 Februarie 2022
Data actualizare: 26 Februarie 2022
Invazia Ucrainei de către Rusia a intensificat presiunea pentru sancțiuni economice mai dure asupra Moscovei. Se discută inclusiv excluderea țării din SWIFT - principala rețea internațională de plăți din lume. Se lovește astfel comerțul rusesc companiile rusești ar face afaceri mult mai greu, iar Rusia ar întâmpina mari probleme financiare. 
Dacă vreți să susțineți oamenii afectați de război din Ucraina, puteți dona în contul Crucii Roșii: RO76BRDE410SV07590484100 (Ron) sau pe site-ul www.crucearosie.ro. PRO TV se alătură și susține campania.
 

CE ESTE SWIFT?
 
SWIFT, sau „Societatea pentru telecomunicații financiare interbancare la nivel mondial”, este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plățile transfrontaliere rapide, făcând fluxul comerțului internațional fără probleme.
 
Potrivit Reuters, Băncile care se conectează la sistemul SWIFT și stabilesc relații cu alte bănci pot folosi mesajele SWIFT pentru a efectua plăți.
 
Mesajele sunt sigure, astfel încât instrucțiunile de plată sunt de obicei onorate. Acest lucru permite băncilor să proceseze cu rapiditate volume mari de tranzacții.
 
SWIFT devenit principalul mecanism de finanțare al comerțului internațional. În 2020, în jur de 38 de milioane de „mesaje FIN” SWIFT au fost trimise în fiecare zi prin platforma SWIFT, conform analizei anuale din 2020. În fiecare an, trilioane de dolari sunt transferate folosind sistemul.


CINE deține SWIFT?
 
SWIFT, fondată în anii 1970, este o cooperativă formată din mii de instituții membre care utilizează serviciul.
 
Cu sediul în Belgia, SWIFT a avut un profit de 36 de milioane EURO în 2020, pe baza evaluării sale anuale din 2020. Este condus în principal ca un serviciu pentru membrii săi.

DE CE AR FI O INTERDICȚIE SWIFT ATÂT DE GRAVĂ?
 
Dacă SWIFT ar exclude băncile rusești, ar restricționa accesul țării la piețele financiare din întreaga lume.
 
Companiile și persoanele fizice rusești ar avea dificultăși să plătească pentru importuri și să primească numerar pentru export, să împrumute sau să investească în străinătate.
 
Băncile rusești ar putea folosi alte canale pentru plăți, cum ar fi telefoane, aplicații de mesagerie sau e-mail. Aceasta ar permite băncilor ruse să efectueze plăți prin bănci din țări care nu au impus sancțiuni, dar din moment ce alternativele ar putea fi mai puțin eficiente și sigure, volumele tranzacțiilor ar putea scădea și costurile ar putea crește.
 
CUM AR AFECTA ALTE ȚĂRI O INTERDICȚIE SWIFT ASUPRA RUSIEI?
 
Dacă băncile rusești ar fi tăiate de la SWIFT, exportatorii ar considera vânzarea de bunuri către Rusia mai riscantă și mai scumpă.
 
Rusia este un mare cumpărător de produse manufacturate. Țările de Jos și Germania sunt al doilea și al treilea cel mai mare partener comercial, pe baza datelor Băncii Mondiale, deși Rusia nu este printre primele 10 piețe de export pentru nicio țară.
 
Cumpărătorilor străini de mărfuri rusești le-ar fi, de asemenea, mai dificil fără acest acces, determinându-i potențial să caute furnizori alternativi.Dar când vine vorba de petrol și gaze rusești, cumpărătorilor străini le este mai greu să găsească furnizori de înlocuire.
 
Rusia este principalul furnizor al UE de țiței, gaze naturale și combustibili fosili solizi, potrivit Comisiei Europene. https://ec.europa.eu/eurostat/cache/infographs/energy/bloc-2c.html
 
Interzicerea Rusiei de la SWIFT este puțin probabil să fie convenită în această etapă în aceste condiții, titrează Reuters.

CE VA FACE SWIFT?

În trecut, SWIFT a rezistat apelurilor de a impune interdicții anumitor țări.
 
Se descrie ca fiind o compane neutră și a spus că nu va lua decizia de a deconecta instituțiile ca urmare a presiunii politice.
 
SWIFT ESTE LEGAT DE SANCȚIUNI ECONOMICE?
 
SWIFT cu sediul în Belgia este obligat să respecte regulile belgiene și ale Uniunii Europene, care ar include sancțiuni economice.
 
Site-ul web al SWIFT spune: „Deși sancțiunile sunt impuse independent în diferite jurisdicții din întreaga lume, SWIFT nu poate alege în mod arbitrar regimul de sancțiuni al jurisdicției pe care să-l urmeze.”
 
În martie 2012, Uniunea Europeană a interzis SWIFT să deservească firmele și persoanele iraniene care fuseseră sancționate în legătură cu programul nuclear al Teheranului. Lista includea banca centrală și alte bănci mari.
 
Un purtător de cuvânt al SWIFT a refuzat să spună cum va răspunde organizația la orice sancțiuni ale SUA.

Citește pe perfecte.ro și pe blogul parfumdefemeie.ro mărturisile Natashei, o tânără refugiată din Ucraina

Vezi și :  
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!