Ce este "taxa pe soare" și de ce poate afecta absolut toți consumatorii de energie electrică?

Ce este taxa pe soare și de ce poate afecta absolut toți consumatorii de energie electrică?
Data publicarii: 05 Decembrie 2022
Data actualizare: 05 Decembrie 2022
În plină criză energetică, piața energiei electrice este din nou bulversată. 

Opoziția acuză Guvernul că intenționează să introducă prin Ordonanță (OUG) o "taxă pe soare". Taxa, denumită astfel de asociaţiile micilor producători de energie electrică, vizează consumatorii casnici şi firmele care și-au montat panouri fotovoltaice, menite să producă energie regenerabilă.

România numără aproximativ 30.000 prosumatori, formați din consumatori casnici şi firme care au instalate panouri fotovoltaice şi produc energie. În cazul implementării unei "taxe pe soare", aceștia ar trebui să aibă un contor diferit și să plătească o taxă către stat, în funcție de energia consumată. 


 

Ordonanţa prevede trei situaţii în care micii producători de energie verde vor fi taxaţi: 

-atunci când, pentru instalarea panourilor fotovoltaice au accesat fonduri de la stat;

-dacă la 1 Decembrie 2026, prosumatorii vor produce 8% din totalul de energie din România;

-dacă sistemul fotovoltaic depășește 30 de KW (aici sunt incluse firmele, pentru că această putere e specifică IMM-urilor și necesită o anumită suprafață);  

Virgil Popescu, Ministrul Energiei, a afirmat într-o conferință de presă că în ordonanță nu scrie despre introducerea unei taxe, ci că este doar o posibilitate, valabilă peste 4 ani. 

Virgil Popescu, Ministrul Energiei: “Nu se introduce absolut nicio taxă, toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată, pentru energia produsă. Există posibilitatea, în anumite condiții, pe care directiva care trebuie implementată o oferă, ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic național, în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la data aceea, lucru foarte puțin probabil să ajungem la acest procent, începând cu data de 1 decembrie 2026 să poată fi introdusă taxa.”

Ciprian Cherciu, prosumator și specialist în energie regenerabilă spune că "taxa pe soare" nu e în niciun caz fake news, așa cum a fost catalogată de Ministrul Energiei. Mai mult, acesta afirmă că implementarea unei astfel de taxe, extrem de posibilă în acest moment, ar afecta toți consumatorii, nu doar pe cei care dețin panouri fotovoltaice:


 

Ciprian Cherciu, prosumator și specialist în energie regenerabilă: " Printr-o astfel de taxă, denumită pe drept taxă pe soare, e ca și cum te-ar taxa că ai o cultură de roșii în propria grădină și tu mănânci roșii de la tine, nu de la supermarket. E ridicol. Virgil Popescu a spus că asta e o posibilitate din 2026, dar nu apare această stipulare concret. Și chiar dacă ar fi valabilă din 2026, chestiune care nu e stipulată concret nicăieri, din nou,  tot e stupid. Măsura nu e logică atunci când vrei să sustii regenerabilele și prosumatorii, e un nonsens. Cum sa introduci o taxă pentru asta, în condiții de criză energetică? Ideea e să stimulezi producerea de astfel de energie, care e o alternativă viabilă. În plus, e foarte probabil să se atingă acel prag de opt la sută, nu știu de ce presupuem că nu. Mai mult, o astfel de decizie afectează TOATA piața de energie, și așa afectată. Gândește-te așa: dacă tu produci energie, poți ajuta să scadă costurile la energie și pentru cei care nu pot, din diferite motive, să apeleze deocamdată la panouri fotovoltaice; dacă tot mai mulți oameni folosesc energia solară, aceasta devine o alternativă serioasă la sursele convenționale, care și-ar scădea prețurile pentru a se menține pe piață. Ori dacă tu pui o taxă pe panouri fotovoltaice, denumită corect taxă pe soare, cum stimulezi tu oamenii să aibă panouri fotovoltaice?"

FOTO: SHUTTERSTOCK/ ȘTIRILE PROTV/ ARHIVĂ PERSONALĂ

Vezi și VIDEO: 

VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!