• PRO TV
  • Ce fac cei care vor să renunțe la rapelul AstraZeneca, în situația în care sunt țări care au decis doza a doua cu alt ser?

Ce fac cei care vor să renunțe la rapelul AstraZeneca, în situația în care sunt țări care au decis doza a doua cu alt ser?

Ce fac cei care vor să renunțe la rapelul AstraZeneca, în situația în care sunt țări care au decis doza a doua cu alt ser?

După ce Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat faptul că. în cazuri foarte rare, vaccinul AstraZeneca poate provoca troboze, dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinae din Româninia, a ținut o conferință de presă cu tema principală legatp de acest ser. 

Pe motivul invocat și de EMA, potrivit căruia beneficiile AstraZeneca depășesc riscurile, România va continua vaccinarea și cu acest vaccin pentru toate grupele de vârstă. Coodonatorul campaniei a garantat că țara monitorizează orice informație legată de toate vaccinurile folosite pe piață. În ceea ce îi privește pe cei care se tem să facă rapelul și se gândesc să renunțe, Valeriu Gheorghiță a precizat:
 
„ Suntem empatici cu îngrijorearea oamenilor (...). Renunțarea la vaccinare ne poate aduce în fața unor forme severe de îmbolnăvire și poate compromite atingerea imunității de grup. (...) Experții anticipează că dacă nu au fost reacții tombotice la prima doză,  Doar persoanele care dezvoltă tromboze după prima doză nu vor mai fi vaccinate la rapel cu AstraZeneca. În urma investigațiilor medicale, se va decide oportunitatea continuării schemei cu un alt tip de vaccin. Vom elabora un material informativ pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze sau care au fost vaccinate care să prezinte succint care sunt potențialele semnale de alarmă pentru care trebuie să solicite un consult medical."
 


 

„Din toate persoanele care au fost vaccinate la nivel european cu cea de-a doua doză, nu s-au raportat cazuri de evenimente trombotice după cea de-a doua doză. Experții cred că dacă nu au apărut tromboze după prima doză, nu apar nici la cea de-a doua, cu atât mai mult cu cât frecvența reacțiilor adverse la rapel este mai scăzută decât la prima doză.(...) Oamenii trebuie să știe că trombozele sunt comune, se întâlnesc cu o frecvență de 1.400-1.500 de cazuri la 100.000 de persoane anual. Deci sunt evenimente comune în viața de zi cu zi pentru care există protocoale de diagnostic, de tratament”

"
Sigur că Germania a luat decizia să facă rapelul cu un ARN Mesager, dar suntem în afara deținerii unor date legate de schimbarea vaccinului și cred că e cazul să ne ferim să luam decizii care nu sunt susținute științific. (...) Conform rrezumatului produsului, avem o perioadă de până la 12 săptămâni pentru a doua doză, deci există posibilitatea amânării pentru 12 săptămâni. "
 
Șocul anafilactic e o contraindicație absolută, la fel ca și apariția unui eveniment trombotic. 
 
Și EMA a publicat o listă a simptomelor care indică formarea cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate anti-COVID cu serul dezvoltat de AstraZeneca. Agenția Națională a Medicamentului le recomandă persoanelor care s-au vaccinat să ceară asistență medicală de specialitate la primul semn care indică formarea cheagurilor de sânge.
 
Persoanele vaccinate trebuie să solicite asistenţă medicală imediată în cazurile în care, după vaccinare, prezintă simptome precum:
 
dificultăţi de respiraţie,
 
dureri toracice,
 
tumefiere la nivelul membrelor inferioare,
 
dureri abdominale persistente
 
Mai mult, orice persoană care, după vaccinare, prezintă simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă şi vedere înceţoşată, sau care prezintă echimoze în afara locului de administrare a vaccinuui, trebuie să solicite asistenţă medicală.



 

Pe VOYO.RO poți urmări emisiunile preferate, cu 24 de ore în avans. Vezi și noua ofertă de filme și seriale doar pe voyo.ro


PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA ÎNTREBAREA MESEI ROTUNDE:



FOTO: GETTY

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni