Ce spune președintele Ucrainei despre posibilitatea ca Joe Biden să viziteze țara aflată în război? "Cred că va veni"

Ce spune președintele Ucrainei despre posibilitatea ca Joe Biden să viziteze țara aflată în război? Cred că va veni
Data publicarii: 18 Aprilie 2022
Data actualizare: 18 Aprilie 2022
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat pentru CNN că Ucraina nu este dispusă să renunțe la teritoriul din partea de est a țării pentru a pune capăt războiului cu Rusia, iar armata ucraineană este pregătită să lupte cu armata Moscovei în regiunea Donbas într-o bătălie care ar putea influența cursul întregului război.

Zelenskiy a declarat într-un interviu exclusiv cu Jake Tapper de la CNN  că țara sa nu are nicio garanție că Rusia nu va încerca din nou să pună mâna pe Kiev, dacă va reuși să captureze Donbas.

„De aceea este foarte important pentru noi să nu le permitem, să ne ținem pe poziție, pentru că această bătălie... poate influența cursul întregului război”, a spus Zelensky.


 

„Pentru că nu am încredere în armata rusă și în conducerea rusă”, a continuat acesta. 

Interviul lui Zelenskiy dat pentrru CNN, oferit la mai bine de șapte săptămâni de la atacul președintelui rus Vladimir Putin asupra Ucrainei, vine în timp ce armata ucraineană a obținut succesul în rezistența din fața Rusiei.

Întrebat de Tapper dacă Ucraina ar fi învingătoare în conflict, Zelensky a spus: „Da, desigur, și va fi”.

Președintele american Joe Biden a declarat săptămâna trecută că uciderile de civili comise de forțele ruse par a fi un genocid.

„Am aceeași părere ca președintele Biden”, a spus Zelensky. "Uite ce s-a întâmplat în Bucha. Este clar că nici măcar nu este un război, este un genocid. Au ucis oameni. Nu soldați, oameni. Au împușcat oameni pe străzi. Oamenii mergeau cu biciclete, luau autobuzul sau pur și simplu mergeau pe jos. pe stradă. Pe străzi erau cadavre”.

Președintele francez Emmanuel Macron,a spus, ca răspuns la comentariile lui Biden despre genocid, că nu crede că este constructiv să aibă această retorică. Zelensky în schimb, a afirmat că a vorbit cu Macron săptămâna trecută și că dorește ca acesta să viziteze Ucraina pentru a vedea atrocitățile direct.

"Tocmai i-am transmis că vreau să înțeleagă că acesta nu este război, este genocid", a spus Zelensky. "L-am invitat să vină când va avea ocazia. Va veni și va vedea și sunt sigur că va înțelege."

Zelensky a spus că vrea ca și Biden să vină în Ucraina. Președintele SUA a sugerat săptămâna trecută că vrea să meargă, deși a spus că oficialii americani sunt încă „în discuții”.

„Cred că o va face”, a spus Zelensky despre Biden când a fost întrebat dacă există vreun plan ca președintele SUA să viziteze. "Vreau să spun, e decizia lui, desigur. Și, de asemenea, e vorba de siguranță -- dar cred că el este liderul Statelor Unite și de aceea ar trebui să vină aici să vadă."

Întrebat despre un videoclip lansat săptămâna trecută în care o femeie ucraineană găsește cadavrul fiului ei într-o fântână, Zelensky a spus: „Acesta este cel mai înfiorător lucru pe care l-am văzut în viața mea”.

A devenit emoționat vorbind despre moartea pe care războiul a provocat-o în Ucraina, spunând că este „o mare durere pentru mine să văd viețile pierdute." 

Zelensky a mai spus că fondurile suplimentare de 800 de milioane de dolari pe care Biden le-a aprobat săptămâna trecută pentru a merge în Ucraina pentru arme noi și mai avansate au fost de ajutor -- dar mai este nevoie de mai multe.

"Desigur, avem nevoie de mai mult. Dar sunt fericit că ne ajută acum", a spus Zelensky. "Simt că acum avem un dialog mai curat. A fost un dialog care a avut câteva întorsături. Și nu doar discuții. A fost foarte, foarte dificil pentru că nu sunt multe țări care ne-au ajutat cu adevărat".

Vezi și: Au început filmările pentru „Ramon”, primul film de lung metraj pe care Pavel Bartoș îl produce:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!