Cei care batjocoresc Biserica Catolică ar putea face doi ani de închisoare în Polonia

Cei care batjocoresc Biserica Catolică ar putea face doi ani de închisoare în Polonia
FOTO: Getty Images
Citeste mai mult despre: Biserica Catolica, inchisoare, Polonia,
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 01 August 2022
Data actualizare: 01 August 2022
Ministrul justiției din Polonia a demarat o campanie de strângere de semnături pentru susținerea unui demers legal care are ca scop protejarea imaginii Bisericii Catolice. Zbigniew Ziobro susține că cei care fac glume ori batjocoresc Biserica ar trebui să ajungă la închisoare.

Zbigniew Ziobro a catalogat demersul ca fiind necesar, având în vedere nivelul extrem de ridicat de „agresivitate” al unei largi părți a societății poloneze față de Biserica Catolică. 

Demnitarul susține că valorile Bisericii trebuie apărate, inclusiv cu pedepse aspre.

Profanarea unei sinagogi sau a unei moschei provoacă un răspuns dur din toate mediile. În schimb, profanarea unei biserici este adesea calificată drept libertate de exprimare”, a opiniat purtătorul de cuvânt al partidului Polonia Solidară, din care face parte ministrul justiţiei, conform agenției EFE.

Pentru ca modificarea Codului Penal să poată fi luată în discuție în Parlament, inițiatorul campaniei trebuie să strângă cel puțin 100.000 de semnături. O echipă a ministrului justiției se află într-un turneu național de promovare a proiectului de lege și de colectare a semnăturilor necesare inițierii schimbării legii, scrie publicație Zielonagora.

În prezent, Codul Penal polonez penalizează ofensa adusă oricărei credințe religioase cu până la doi ani de închisoare. Însă, conform Agerpres, instanțele de judecată instituie doar amenzi pentru aceste abateri.

Art. 196 Codul Penal: „Oricine e găsit vinovat de ofensarea sentimentelor religioase, prin calomnia publică a unui obiect sau lăcaș de cult, este pasibil de amendă, restricție de libertate sau pedeapsă cu închisoare de maximum doi ani”.

Luna trecută, o femeie din oraşul Poznan a fost condamnată la o amendă penală de 420 de euro, după ce a aruncat cu ouă în poarta unei biserici în timpul unui protest împotriva interzicerii avortului.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies