Coronavirus | Român din Suedia, mărturii din singura țară din UE care nu a închis școlile și grădinițele

Coronavirus | Român din Suedia, mărturii din singura țară din UE care nu a închis școlile și grădinițele
Autor: Dan L. Brumar
Data: 26 Martie 2020
În tmp ce statele UE au adoptat politica distanțării sociale totale, Suedia rămâne singura țară deschisă pentru afaceri.

Cu 2.526 de cazuri de coronavirus și 62 de decese cauzate de infecția de coronavirus, Suedia are încă o politică relaxată în ceea ce privește restricțiile impuse cetățenilor săi.

Școlile și grădinițele din Suedia continuă să rămână deschise, iar activitatea economică nu a fost oprită. Micile afaceri merg mai departe, iar în weekend oamenii încă se mai întâlneau în baruri ori restaurante.

Relaxarea suedezilor vine ca urmare a unei concepții total diferite referitoare la răspândirea coronavirus, manifestată public de epidemiologul șef al Agenției Naționale de Sănătate. Acesta a spus la radio că închiderea țării nu este o soluție bună pentru a opri infecția.

Suedezii au adoptat o altă strategie, aceea a respectării recomandărilor autorităților, deși weekendul pare perioada în care suedezii iau pauză de la orice restricție. 

Stockholm, 22 martie 2020. FOTO: Profimediaimages.ro

Un român din Suedia, de profesie medic, ne-a spus cum decurge viața în această țară în era coronavirus.

Vă răspund în calitate de cetățean ce locuiește în Suedia, nu ca doctor. Într-adevăr, din ce știu eu, Suedia e singură țară din Europa în care grădinițele și școlile primare sunt deschise. Motivele sunt următoarele: aproape un milion de angajați au copii până în 12 ani. Dintre aceștia,150.000 sunt cadre medicale. Stând acasă cu copiii, sistemul medical ar colapsa.

Apoi se știe că cei mici nu fac forme grave de boală, deci sănătatea nu le este amenințată. Părinții sunt informați ca la cele mai mici semne de boală (tuse, febră etc ) să țină copiii acasă. Orice părinte poate să stea acasă pentru a-și îngriji copiii fără nici o problemă din partea angajatorului privat sau de stat. În acest fel, transmiterea virusului e limitată”, mărturisește Sorin Jumătate, medic în cadrul spitalului Kristianstad Central, din orașul Kristianstad, situat în sudul Suediei.

Sorin Jumătate este tatăl Evei Jumătate, tânăra pe care ați văzut-o la Românii au talent. Anterior, fata de 11 ani a ajuns în finală la Suedezii au talent.

Citește și: Greta Thunberg spune că a luat coronavirus în Europa Centrală, dar că a scăpat ușor de boală


Raluca și Sorin Jumătate, doi medici români stabiliți în Suedia

Afacerile merg în continuare

Guvernul suedez a permis activitatea economică să-și urmeze cursul firesc, iar majoritatea supermarketurilor, sălilor de sport, saloanelor de coafură și magazinelor sunt încă deschise. Firmele de construcții continuă să lucreze, iar transportul în comun funcționează în continuare. În weekendul care tocmai a trecut, suedezii s-au relaxat în număr mare în natură, spre deosebire de ceilalți europeni.

Restricții sunt în ceea ce privește azilele de bătrâni și spitalele, pentru că se știe că acolo este riscul cel mai mare. Pe de altă parte, toți cetățenii suedezi sunt bine informați și respectă recomandările și restricțiile care se impun. Nu petreceri, întâlniri șamd”, mai spune Sorin Jumătate, care e conștient că situația se va agrava în săptămânile care urmează.

De aceea, autotitățile suedeze au mobilizat Armata, care a ridicat spitale de campanie și centre moile de tratare a cazurilor de COVID-19 care nu mai au loc în spitale.

Armata ajută și în Suedia. FOTO: Profimediaimages.ro

Specialiștii în boli infecțioase din Suedia susțin că izolarea în masă a populației nu va ajuta. 

Suntem conștienți că nimeni și nimic nu poate împiedica răspândirea virusului, scopul este de a evita o răspândire masivă pe o perioada scurtă. În felul acesta sistemul medical nu va colapsa. Impunând izolarea la domiciliu în masa, aceasta va duce la o explozie a cazurilor de infecție mai târziu. În plus, economia va avea și mai mult de suferit. Răspândirea virusului trebuie făcută în mod constant și controlat. Dar pentru asta toți trebuie să-și facă datoria, trebuie să fie încredere între noi.

Colegii mei, de exemplu, la cel mai mic simptom se izolează la domiciliu până se însănătoșesc, plus 48 de ore, apoi se întorc la muncă. Așa se întâmplă peste tot. Cam așa e prin Suedia. Părerea mea e că e bine gândit. Timpul va demonstra dacă așa este sau nu”, ne-a mai spus românul.

Fotografii: Getty Images/Profimediaimages.ro

Vezi și VIDEO: #StaiAcasă – Arată că-ți pasă! Cristian Oneţiu

FULLSCREEN
Român din Suedia, mărturii din singura țară din UE care nu a închis școlile și grădinițele
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO