După taxa de cearșaf pe plajă, în Mamaia a apărut „taxa de duș”! Cât plătești să te speli - FOTO

După taxa de cearșaf pe plajă, în Mamaia a apărut taxa de duș ! Cât plătești să te speli - FOTO
Data publicarii: 29 Iulie 2022
Data actualizare: 29 Iulie 2022
După taxă de cearșaf pe plajă, a apărut o nouă taxă pe litoralul românesc. În stațiunea Mamaia, există sectoare de plajă unde a fost introdusă taxa de duș. Autoritățile atrag atenția că astfel de practici nu au nicio bază legală.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România atrage atenția asupra anomaliilor descoperite de-a lungul timpului pe litoralul românesc. Una dintre acestea este ”taxa de duș” care costă 5 lei pe unele sectoare de plajă din Mamaia.

Dacă ești pe plajă și trebuie să mergi la toaletă, trebuie să iei cheia de la bar pentru a deschide lacătul de la toaleta ecologică! Dacă vrei să faci un duș după plajă, trebuie să ai la tine 5 lei pentru a plăti taxa de acces la duș! Condiții de mahala în unele sectoare/subsectoare de plajă de pe litoral în ceea ce privește asigurarea condițiilor sanitare stabilite prin legislația aplicabilă! Operatorii de plajă sunt obligați de legislație sa asigure următoarele condiții: o cabină de schimbare a vestimentației la 100 de turiști; 1 pubelă de 100/150 litri pentru colectarea deșeurilor la o suprafață de 250 metri pătrați; 1 grup sanitar la 50 de turiști: 1 duș la 50 de turiști. Față de cerințele menționate mai sus, unii operatori de plajă au amplasat toalete ecologice insuficiente ca număr raportat la gradul de încărcare al sectorului respectiv de plajă!”, transmite asociația prin intermediul paginii oficiale de Facebook.

Autoritățile atrag atenția că aceste practici sunt ilegale

"Cu toate că Primăria a dus în zona limitrofă plajei, între promenadă și plajă, toate utilitățile necesare: apă, canalizare și curent electric, iar obligativitatea amplasării de grupuri sanitare și dușuri revenea operatorilor de plajă, știut fiind că în absența acestora nu se poate obține autorizația turistică pentru plajă, anumiți operatori nu au realizat facilități necesare pentru turiști cu privire la grupuri sanitare racordate la canalizare, ci au improvizat aceste facilități prin folosirea acelor cutii de metal cunoscute cu denumirea de toalete ecologice, iar cel mai grav lucru l-a constituit faptul că cei de la Direcția de Autorizare și Control din Ministerul antreprenoriatului și turismului au închis ochii acceptând această soluție neigienică și cu riscuri privind îmbolnăvirea turiștilor, astfel că le-au acordat operatorilor de plajă autorizația necesară funcționării.

În situația în care sesizați absența unor condiții ce țin de sănătatea publică la un operator de plajă, cum ar fi inexistența unei toalete publice, nefuncționarea acesteia, blocarea accesului la o toaletă publică sau igiena deficitară din interiorul ei, atunci trebuie să faceți o reclamație la Direcția de Sănătate Publică Constanța".

Taxă de 200 de lei pentru a pune cearșaful pe nisip

Nu este, însă, prima astfel de practică a administratorilor de plajă. Recent, un operator privat cerea turiștilor o taxă de 200 de lei, pentru a-și putea așeza cearșaful pe nisip. Operatorii sunt obligați prin lege să lase 30% din suprafața nisipului neocupată, tocmai pentru turiștii care vin la plajă cu propriile cearșafuri. Autoritățile atrag atenția că aceste practici sunt ilegale și cer turiștilor să semnaleze abuzurile pe care le întâlnesc.

Foto Facebook
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies