Este o legendă a aviației ucrainene. Pilotul care a zburat pentru prima dată cu Antonov An-225, cel mai mare avion din lume

Este o legendă a aviației ucrainene. Pilotul care a zburat pentru prima dată cu Antonov An-225, cel mai mare avion din lume
Citeste mai mult despre: Ucraina, eveniment, pilot, razboi Ucraina,
Autor: Diana Oprea
Data publicarii: 28 Februarie 2022
Data actualizare: 28 Februarie 2022
Cel mai mare avion din lume, Antonov An-225 Mriya, a fost distrus duminică în urma unor bombardamente care au avut loc pe aerodromul din Hostomel, de lânga Kiev. A fost singurul exemplar de acest fel din lume. Oleksandr Halunenko (Galunenko) este pilotul care l-a făcut să zboare pentru prima dată, pe 21 decembrie 1988. 

Oleksandr Halunenko, în vârstă de 75 de ani, are o poveste de viață fascinantă. Pentru performanțele din cariera sa strălucită, dar și pentru recordurile pe care le-a stabilit în calitate de pilot al aeronavei Antonov An-225 el a primit titlul de erou al Ucrainei. 

El a rămas în istorie ca primul pilot care a testat în zbor cel mai mare avion din lume. Pentru că a stabilit 110 recorduri mondiale într-un singur zbor (pe An-225), numele său este trecut în Cartea Recordurilor Guinness. 

După ce și-a lua diploma de pilot inginer, în 1968, Oleksandr Halunenko a lucrat în armată, timp de 5 ani, la o bază de aviație, construită pe vremea regimului sovietic pe teritoriul Republicii Moldova, mai exact în satul Mărculești. Ultima sa funcție a fost adjunct al comandantului de escadrilă al unui regiment de luptă (MiG-21).

Dornic de a învăța tot mai multe despre proiectarea avioanelor, Halunenko s-a înscris la Universitatea din Sankt Petersburg. Între anii1994-1996 a fost vicepreședinte al companiei Antonov-Aerotech International Airlines. 

Cel mai mare avion din lume, giganticul Antonov AN-225 Mriya, a aterizat pentru prima dată în România pe 7 octombrie 2021. 

Avionul avea 6 motoare, o lungime de 84 de metri și o anvergură a aripilor de 88,4 metri, fiind unicat în lume. A fost folosit pentru transporturi comerciale de gabarit depășit, de până la 250 de tone. 

Sursă foto: avianews.info, space.com.ua
Vezi și: 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!