• PRO TV
  • Evenimente 1 Decembrie. Unde și cum petrecem Ziua Națională a României

Evenimente 1 Decembrie. Unde și cum petrecem Ziua Națională a României

Evenimente 1 Decembrie. Unde și cum petrecem Ziua Națională a României

Mai sunt doar câteva zile până la cea mai dragă sărbătoare a românilor. Pe 1 decembrie 2018, de Ziua Națională, ne spunem unii altora „La mulți ani, române!”. Care sunt evenimentele de la care nu poți lipsi pe 1 decembrie.

Hai să dăm culoare României. Încarcă o poză și sharuieşte-ţi locul favorit din România -> haicapoti.protv.ro

Bucureștiul și Alba Iulia sunt orașele României pe care toată lumea va fi cu ochii pe 1 decembrie. Capitala de facto a țării și capitala de suflet a românilor, în care acum o sută de ani s-a pecetluit unirea Transilvaniei cu Țara Românească și Moldova, vor fi gazdele unor evenimente memorabile cu prilejul celor 100 de ani de România. Însă, celelalte localități din țară nu se vor lăsa mai prejos de Ziua Națională. Iată unde și cum puteți petrece de 1 Decembrie!

ALBA IULIA

Locul marii adunări populare de la 1918 va fi și în acest an centrul de atracție al oficialilor statului român cu prilejul Zilei Naționale. Unul dintre cele mai așteptate momente va fi parada militară de 1 Decembrie, care în acest an va fi una grandioasă. Circa 2.000 de militari din structurile MApN și MAI vor defila pe bulevardul 1 Decembrie 1918 începând cu ora 15.30. 

Parada va fi condusă de generalul de brigadă Virgil-Ovidiu Pop, comandantul Diviziei de Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca. Elicoptere Puma și aeronave multirol F-16 Fighting Falcon vor survola spațiul aerian cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

Tot de 1 Decembrie, la Alba Iulia vor fi organizate concerte de muzică populară și evenimente dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Localnicii și turiștii se vor putea desfăta cu o masă populară; autoritățile locale vor pregăti circa 40.000 de porții de mâncare tradițională.

Alte evenimente 

Ora 07.00 – Serviciul Religios - Catedrala Ortodoxă a Încoronării; Ora 08.00 – Marșul Unirii, pe traseul Gara CFR – bd. Ferdinand – Calea Moților – Parcul Unirii; Ora 10.30 – Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia” - Sala Unirii; Ora 10.45 – Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun - Sala Unirii; Ora 12.00 – Marea Adunare Națională (parada portului popular și reconstituire istorică) și Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia” - Piața Tricolorului, Esplanada Catedralei Ortodoxe a Încoronării.

Ora 12.30 – Sfințirea Monumentul Unirii - Monumentul Unirii; Ora 13.30 – Cântec de Mare Unire – concert de muzică populară cu Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal alături de Corul din Finteușul Mare (cor înființat în anul 1918), Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Ioan Bocșa, Sava Negrean Brudașcu, Floarea Calotă, Alexandru Pugna și Traian Jurchela, prezintă: Iuliana Tudor - Scena din Piața Cetății; Ora 15.00 – Inaugurare Podul Unirii și Monumentului Marii Uniri - Parcul Unirii.

Ora 16.30: Marea Unire a Bucătarilor - Piața Cetății – Cazarma 415, Latura de Sud a Cetății Alba Carolina și Latura de Nord a Cetății Alba Carolina; Ora 16.30: Concert „Cânt și suflet românesc”; Ora 16.30: Spectacol folcloric cu ansambluri tradiționale ale județului Alba și ale regiunilor istorice ale României

Scena – Latura de Vest a Cetății Alba Carolina; Ora 17.00 – Concerte de jazz, muzică interbelică și café concert. Scena – vis-à-vis de Casa de Cultură a Studenților

Ora 21.00: LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! – spectacol de artificii - Piața Cetății – Cazarma 415; Ora 00.00: Omagiu sunetului românesc, recital de nai și orgă - Podul Unirii.

BUCUREȘTI

Și Capitala va găzdui tradiționala paradă militară de la Arcul de Triumf. Nu mai puțin de 3.500 de militari din toate structurile Armatei Române și 500 de militari străini vor participa la parada militară de 1 Decembrie. Peste 200 de mijloace tehnice terestre și circa 50 de aeronave vor însoți efectivele militare care vor defila în zona Arcului de Triumf începând cu ora 10.00. 

Cei care se vor trezi mai devreme în ziua de 1 decembrie vor avea ocazia să participe și la ceremonia militară și religioasă de depuneri de coronae de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol. Evenimentul începe la ora 8.00.

Alte evenimente

Ora 18:30: concerte în aer liber – Târgul de Crăciun București 2018 (Piața Constituției) - Orchestra Naţională „Valahia” a Primăriei Capitalei, condusă de maestrul dirijor Marius Zorilă şi vedetele de muzică populară: Stana Stepanescu, Răzvan Rados şi Corul „Cuanticum”, Florin Pârlan şi Grupul „Burnasul”, Andra Matei, Mădălina Lupu, Ionuţ Cîrstea, Narcisa Băleanu, Ion Ghiţulescu, Lavinia Goste, Gheorghe Turda, Aneta Stan, Viorica Macovei, Floarea Calotă, Gheorghiţa Nicolae, Radu Ciordaş, Alexandru Pugna, Mariana Anghel, Ansamblul folcloric „Romanați” - coordonator Cristian Velea, Ansamblul folcloric „Perinița” - coordonator Liliana Comana, Școala de dans românesc Larisa și Marin Barbu.

Ora 21:50: „Unirea, Visul unei Naţiuni” – spectacol special dedicat Zilei Naţionale: Nicolae Furdui Iancu şi Grupul „Crai Nou”, Paula Seling, Proiect K1, Iuliana Tudor, Tuan, Daniel Lazăr, Vlad Rădescu, Sorin Francu, Victoria Cocias.

Ora 20:00: concert Pink Martini – Sala Palatului. Bilete se găsesc în rețeaua eventim.ro, la prețuri cuprinse între 130 și 290 de lei. Concertul va fi și duminică, 2 decembrie 2018, tot la Sala Palatului.

Ora 1.00: concert Smiley – Berăria H. Biletele au fost puse în vânzare în rețeaua iabilet.ro și costă 70, 95 și 149 de lei.

CLUJ-NAPOCA

Evenimente speciale care marchează 100 de ani de România vor avea loc și la Cluj-Napoca. Localnicii și turiștii sunt așteptați în Piața Unirii de la ora 13.00 pentru un regal folcloric care îi are ca invitați pe Aurel Tămaș, Grupul Iza, Veta Biriș și Sava Negrean Brudașcu, acompaniați de orchestra Regal Transilvan. 

Începând cu ora 11.00, clujenii și turiștii vor putea admira militarii care vor defila cu ocazia Zilei Naționale în Piața Avram Iancu.

Ora 19.00: inaugurarea iluminatului de sărbători.

Ora 19.05: concert Holograf.

Ora 20.30: Concert Zdob și Zdub.

Ora 20.00: Spectacol special de Centenar: Sunet, lumini, video proiecții și artificii – Piața Avram Iancu.

SIBIU

Sibienii sunt așteptați pe 1 decembrie să se prindă în horă în Piața Unirii din municipiu. Manifestările din acest an încep la ora 9.30 cu o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coronae de flori, în fața Cercului Militar. La ora 11.00, sibienii și turiștii vor putea admira parada militară de 1 Decembrie, care va avea loc pe bulevardul Corneliu Coposu.

Ora 10.00: Expoziție de tehnică militară – Teatrul Național „Radu Stanca”.

Ora 12.00: Spectacol extraordinar „Noi suntem români”, susținut de Ansamblul Folcloric Cindrelul – Junii Sibiului.

Ora 18.00: Prezentare de gală a filmului „Transalpina – Drumul Regilor” – Centrul Cultural „Ion Besoiu”.

Ora 18.45: retragere cu torțe, organizată de structurile din cadrul Sistemului Național de Apărare și Ordine Publică – plecarea din fața Centrului Cultural „Ion Besoiu”.

Ora 19.00: Concert simfonic Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu – Sala Thalia. Acces pe bază de invitații gratuite care se ridică până la 29 noiembrie 2018 de la Sala Thalia.

IAȘI

Piațeta Palatului Culturii va fi locul de desfășurare a evenimentelor solemne dedicate Zilei Naționale. Festivitățile încep la ora 9.00, cu un concert de muzică populară „Noi suntem români”. Din program fac parte și dansatori ai Ansamblului „Mugurelul” din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași.

Alte evenimente

Ora 10.00: Te Deum (Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Episcopia Romano-Catolică).

Ora 11.00: concert muzică populară și servirea mesei tradiționale (fasole cu cârnați, vin fiert și ceai). 

Ora 12.00: lansarea mapei filatelice dedicate Centenarului Marii Uniri, proiect realizat de Romfilatelia - Primăria Municipiului Iași.

Ora 17.00: inaugurarea iluminatului de sărbători și concert de muzică de Crăciun.

Ora 17.15: retragerea cu torțe a militarilor pe traseul Muzeul Unirii – pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt – Palatul Culturii.

Ora 17.30: intonarea Imnului Național - Palatul Culturii. Deschiderea „Orășelului Copiilor” (cu tema Centenar) - pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni