Femeia din Ucraina care a fost identificată după manichiură, după ce a fost ucisă de ruși în Bucha

Femeia din Ucraina care a fost identificată după manichiură, după ce a fost ucisă de ruși în Bucha
Ororile războiului au descumpănit populația civilă din Ucraina. FOTO: Getty Images
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 08 Aprilie 2022
Data actualizare: 10 Aprilie 2022
O femeie de 53 de ani, care a rămas în Bucha pentru a-i ajuta pe localnici și pe militari, a murit după ce a fost spulberată de un proiectil de tanc. „Mama Ira” a fost identificată de instructorul ei de makeup după manichiură.

Irina Filkina ar fi în viață azi, dacă ar fi acceptat să fugă în Polonia, împreună cu fiicele ei. Însă, femeia de 53 de ani a decis să rămână în urmă, să-i ajute pe localnici și să gătească pentru Armata ucraineană.

La 5 martie a încercat să părăsească teatrul ororilor de la Bucha, cu una dintre mașinile de evacuare a civililor, însă nu a mai găsit loc. „Mama Ira”, cum a fost numită de localnici, a rămas încă o dată în urmă. În acea zi, a ales să se deplaseze cu bicicleta, de la centrul comercial de la marginea satului Bucha până acasă.

Una dintre fiicele ei i-a spus, la telefon, să ia mai bine trenul, fiindcă e prea periculos, însă reacția ei a fost neașteptată. „Olga, nu o cunoști pe mama ta? Pot să mut munții”, a spus femeia, conform celor declarate de Olga Shchyruk jurnaliștilor de la CNN.

Ucisă de un tanc rusesc

Aceea a fost ultima conversație pe care mama și fiica au avut-o. Câteva zile mai târziu, imagini surprinse de o dronă arată cum un tanc rusesc deschide focul asupra unui civil aflat pe bicicletă, pe strada Yablunska din Bucha.

O a doua filmare, postată pe Twitter și verificată ulterior de CNN, dezvăluie trupul unei femei zăcând inert pe acea stradă, lângă o bicicletă de culoare neagră. Unul dintre picioarele femeii este spulberat, iar o mână, care dezvăluie niște unghii de culoare roșie, este întinsă în lateral.

FOTO: Reuters @Zohra Bensemra/Instagram

Acest detaliu, surprins de fotografii de la Reuters, a atras atenția artistei de machiaj Anastasia Subacheva. „Această fotografie a corpului ei și propriile mele (imagini) cu manichiura ei... Mi-am dat seama că este aceeași persoană și am început să plâng”, a spus Subacheva pentru CNN.

Cele două se cunoscuseră cu puțin timp înainte de război, când Irina Filkina a început un curs de machiaj predat de Anastasia. Conform artistei, Mama Ira și-a făcut manichiura de Sfântul Valentin, desenându-și o inimă pe una dintre unghii. Acest detaliu a făcut-o să realizeze că femeia ucisă pe stradă, în Bucha, este cursanta ei.

Irina Filkina a zăcut pe acea stradă aproape o lună, alături de alte 20 persoane ucise de ruși. Trupul ei a fost descoperit abia după ce armata lui Putin s-a retras din zona Kiev, dezvăluind ororile provocate. În tot acest timp, fiicele sale au încercat să obțină o confirmare, din partea celor rămași acasă, că Mama Ira este încă în viață.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!