A început RESTART, festivalul urban care are drept scop revitalizarea orașului Satu Mare prin artă urbană

A început RESTART, festivalul urban care are drept scop revitalizarea orașului Satu Mare prin artă urbană
Citeste mai mult despre: restart, arta stradala, festival urban,
Autor: Alina Popa
Data publicarii: 11 August 2021
Data actualizare: 11 August 2021
Prima ediție a Festivalului de Street Art din Satu Mare a început anul acesta în data de 9 august și are drept scop revitalizarea prin artă urbană a 5 spații din oraș. 

Timp de o săptămână, 6 artiști consacrați vor realiza picturi murale în următoarele locații:

  • pe zidurile școlilor Ion Creangă și Bălcescu-Petofi
  • la transformatorul electric din Piața Titulescu
  • pe peretele adiacent terasei Moose Bar
  • iar în septembrie urmează peretele din vecinătatea Turnului Pompierilor.

Este primul proiect din categoria artei stradale din Satu Mare, fiind inspirat de succesul pe care l-a avut acest concept la Sibiu, unde anul acesta s-a desfășurat a șaptea ediție. 

Artiștii implicați în demers

6 artiști români au răspuns cu entuziasm provocării RESTART de a aduce un nou suflu clădirilor din Satu Mare. Printre aceștia îi regăsim pe Atoma, Adrian Luță, Radu Paraschiv, Cristian Scutaru, Ionuț Popescu și grupul V-Light Crew, format din 5 membrii. 

La Sibiu, creațiile lor se întind pe o suprafață totală de peste 10.000 m2, alcătuind o formă de turism alternativ pentru public, numită Street Art Tour - o expoziție atipică în aer liber, accesibilă pe tot parcursul anului. În completarea activității creative din teren, artiștii invitați în cadrul festivalului vor susține și ateliere pentru tineri, împărtășind tehnicile și experiența pe care o au în acest domeniu cu cei interesați să facă primii pași în sfera graffiti-ului. 

Programe și activități conexe 

Lucrările realizate în acest an la RESTART nu își propun doar să sporească aspectul unor zone din oraș, cât și să educe gustul estetic al localnicilor prin frumos și să le crească receptivitatea către noile forme de artă. Mai mult, prin selecționarea celor două școli din cartiere, se dorește creșterea atractivității acestor locații și includerea unor elemente artistice originale de care elevii se vor bucura mult timp de acum înainte. 

Programul Festivalului RESTART: 

Luni, 9 august: artiștii vor ocupa locațiile și se vor apuca de muncă alături de voluntarii Samstudia 

Joi, 12 august, de la ora 17:00: la Gimnaziul Ion Creangă se va desfășura un atelier pentru tineri. Joi, de la ora 19:00, în incinta barului Moose, muzică ambientală cu DJ Nelu. 

Sâmbătă, 14 august, de la ora 15:00: pe terasa Moose are loc masa rotundă “Intervenția artistică în spațiile publice” , de la ora 20:00 DJ Funky Drop. 

Duminică, 15 august, de la ora 17:00: se va da startul Turului de Street Art cu bicicleta, pornind de la Moose Bar, pentru a vizita locațiile cu picturile murale. 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!