Începe testarea gratuită pentru Covid-19 în Capitală! 11.000 de bucureșteni vor fi selectați

Începe testarea gratuită pentru Covid-19 în Capitală! 11.000 de bucureșteni vor fi selectați
Testarea este voluntară. FOTO: Agerpres
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 21 Mai 2020
Data actualizare: 21 Mai 2020
Bucureștenii se pot înscrie de vineri pentru a beneficia de testare gratuită pentru depistarea prezenței noului coronavirus. Proiectul aparține Primăriei Capitalei, care va suporta toate costurile testelor Real Time PCR.

Primăria municipiului București lansează vineri, de la ora 13.00, platforma online www.testampentrubucuresti.assmb.ro. Aici, bucureștenii care vor să știe dacă sunt infectați cu noul coronavirus se pot înscrie în mod voluntar și fără obținerea vreunui beneficiu material.

Am propus în luna mai acest proiect prin care 11.000 de bucureșteni pot beneficia gratuit de testare pentru depistarea infectării cu noul coronavirus. Capitala se înscrie astfel în rândul marilor metropole europene, care aplică deja principiul testării extinse, promovat și de Organizația Mondială a Sănătății”, a declarat primarul general Gabriela Firea.

Care sunt criteriile de acces la testarea gratuită

11.000 de bucureșteni se vor putea înscrie pentru efectuarea de teste Real Time PCR, cele mai indicate pentru depistarea prezenței noului coronavirus. Pentru a beneficia de acest serviciu, bucureștenii trebuie să respecte câteva condiții:

  • Să nu aibă simptome de coronavirus, așa cum sunt ele definite de Institutul Național de Sănătate Publică - tuse, febră, dificultate în respirație (scurtarea respirației), infecție respiratorie acută severă.
  • Să completeze o declarație ce cuprinde criterii de eligibilitate și date personale (nume, prenume, CNP, serie și număr carte de identitate, vârstă, sex, adresă de domiciliu, număr de telefon, adresă de e-mail, date din certificatul de naștere - în cazul minorilor). 

După parcurgerea acestei etape și acceptarea intrării în program, urmează completarea cererii de înscriere și oferirea consimțământului pentru participare.

Fiecare persoană înscrisă va primi un număr de înregistrare și un e-mail de confirmare, urmând să fie contactată pentru programare și testarea propriu-zisă.

Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exsudat nazo-faringian.

Testarea este gratuită pentru cetățeni, însă Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, va deconta fiecare test laboratoarelor de stat și private înscrise în proiect. Decontarea nu poate fi mai mare de 200 de lei/test.

Bucureștenii înscriși în program vor fi contactați prin telefon pentru a li se comunica ziua și ora la care trebuie să se prezinte la unitatea medicală arondată, în vederea testării pentru coronavirus.

Primăria pregătește și testarea pentru anticorpi

Primăria București mai are un proiect în pregătire, care vizează testarea a 10.500 de cetățeni pentru depistarea anticorpilor de Covid-19. Institutul „Matei Balș” și municipalitatea bucureșteană și-au propus să afle, prin sondaj, care a fost răspândirea noului virus în Capitală și câte persoane au avut Covid-19 fără să știe. 

Conform primarului general, acest proiect va fi demarat săptămâna viitoare.

Fotografii: Agerpres

Vezi și VIDEO: Viaţa bate vlogul - sez. 2, episodul 9: Diana C: de la temeri la 5Gang
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies