Închis pe nedrept vreme de 20 de ani, un bărbat a primit despăgubiri istorice de la stat

Închis pe nedrept vreme de 20 de ani, un bărbat a primit despăgubiri istorice de la stat
Roger Gillispie. FOTO: WDTNTV YouTube
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 24 Noiembrie 2022
Data actualizare: 24 Noiembrie 2022
Un bărbat de 57 de ani din Ohio, care a fost condamnat pe nedrept pentru răpire și viol, a fost recompensat de stat pentru prejudiciul creat de sentința nedreaptă. Roger Gillispie a primit 45 de milioane de dolari și scuzele sistemului de justiție pentru că judecătorii i-au răpit cei mai frumoși ani în 1991.

Roger Gillispie a fost acuzat de mai multe acte de răpire, viol și tâlhărie, iar în februarie 1991 a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare. A fost condamnat la 56 de ani de închisoare, cu posibilitatea eliberării condiționate după 22 de ani.

Bărbatul, care a pledat mereu nevinovat, a făcut presiuni pentru redeschiderea cazului său, pe motiv că decizia instanței este eronată.

În 2011, după mulți ani de bătălie în justuiție, avocații săi au reușit să obțină liberarea condiționată și promisiunea unui nou proces, care să scoată la lumină ceea ce Roger Gillispie știa deja, în adâncul sufletului său: că este complet nevinovat.

Noile dovezi depuse la dosar au dus la retragerea tuturor acuzațiilor, pentru ca în 9 decembrie 2021, un judecător de la Tribunalul din Montgomery County să-l declare pe Gillispie „o persoană închisă pe nedrept”, permițându-i să depună o cerere pentru despăgubiri de la stat.

Decizia a venit la începutul acestei săptămâni, iar condamnatul nevinovat a reacționat vehement. Totodată, s-a aflat că sunt cele mai mari despăgubiri acordate de statul Ohio pentru o sentință eronată a instanțelor. 

45 de milioane de dolari care nu pot cumpăra anii pierduți

Roger Gillispie a declarat că despăgubirile acordate de stat sunt o slabă consolare pentru anii răpiți de sentința nedreaptă. 

Banii sunt irelevanți. Este vorba despre a arăta că am avut dreptate. Banii sunt doar pentru a mă ajuta să supraviețuiesc și să-mi ajut familia — familia mea este îngropată în datorii din cauza asta...

Banii nu mă repară, nu repară timpul pierdut. Nu rezolvă angoasa mentală și stresul post-traumatic pe care le am din cauza asta”, a spus bărbatul.

El militează acum pentru schimbarea sistemului care condamnă la închisoare oameni nevinovați, pe baza unor probe îndoielnice.

„Sunt doar unul dintre cei 3.199 de oameni dni Statele Unite ale Americii care au primit 28.000 de ani de închisoare pentru crime pe care nu le-au comis. Iar asta trebuie să înceteze. Acest sistem trebuie reparat.... pentru a nu se repeta”, a spus bărbatul, conform Daily Mail.

Judecătoarea care l-a declarat închis pe nedrept, Susan D. Solle, a dezvăluit că îi este greu să înțeleagă ce simte un om care a trecut prin cele mai cumplite spaime în ultimii 30 de ani. 

Sperăm că ziua de astăzi vă va duce în următorul și ultimul capitol al acestui coșmar care a fost viața dumneavoastră în ultimii 30 de ani, iar următoarea parte va fi mult mai lină și mult mai rapidă”, a spus judecătoarea, în decembrie 2021.

Fotografii: WDTNTV YouTube

Vezi și VIDEO: 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies