Interviul acordat de Meghan și Harry agită Australia: „Șeful statului trebuie să fie australian, nu Regina”

Interviul acordat de Meghan și Harry agită Australia: Șeful statului trebuie să fie australian, nu Regina
Regina Elisabeta a II-a stăpânește și Australia. FOTO: Getty Images
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 11 Martie 2021
Data actualizare: 11 Martie 2021
Interviul istoric acordat de Ducii de Sussex în SUA au creat valuri uriașe la Palatul Buckingham. Însă, evenimentul mediatic are ecouri și în Australia, țară care face parte din Comunitatea Națiunilor (Commonwealth), entitate peste care domnește încă Regina Elisabeta a II-a. 

Fostul premier al Australiei, Malcolm Turnbull, agită apele la Antipozi, lansând ideea că țara sa ar trebui să renunțe la monarhie și la a se supune Coroanei britanice. Conform The Guardian, fostul demnitar a făcut aceste afirmații în contextul difuzării interviului cu Meghan Markle și Prințul Harry, doi foști membri ai Casei Regale Britanice care au taxat viața de la Curte și presiunile la care sunt supuși anumiți membri ai familiei.

Șeful statului nostru trebuie să fie cetățean australian, ar trebui să fie unul de-ai noștri, nu Regina sau Regele Marii Britanii”, a declarat fostul premier australian la postul ABC.

Demnitarul a explicat că, în 1999, o campanie similară de trecere de la monarhie la republică a eșuat fiindcă în Australia erau mulți susținători ai Reginei. În ciuda acestui fapt, puțini au susținut, de fapt, monarhia.

Când Regina își va încheia mandatul, va veni timpul pentru noi să spunem – OK, am trecut peste acel moment de cotitură și chiar vrem să avem ca șef de stat pe oricine va fi șef de stat, Regele sau Regina Marii Britanii?”, s-a întrebat Turnbull (foto jos).

Fostul premier a fost contrat de Philip Benwell, președintele Ligii Australiene Monarhiste. Acesta a opinat că interviul acordat de Meghan și Harry nu va schimba nimic în Australia.

Dacă Malcolm Turnbull ar fi fost un republican înfocat, de ce nu a ridicat problema cât timp a fost premier?”, a întrebat Benwell, care nu crede că dezvăluirile Ducilor de Sussex vor conduce la o redeschidere a „chestiunii republicane”.

Australia este o monarhie constituțională federală, iar șeful statului este Regina Marii Britanii. Statul insular are un guvernator general, în persoana lui David Hurley, și un premier, în persoana lui Scott Morrison. Australia face parte din Commonwealth, Comunitatea Națiunilor în care se regăsesc 53 de state membre independente. Aproape toate aceste țări au făcut parte din Imperiul Britanic.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: Întrebarea Mesei Rotunde Breaking News: Cine e vedeta feminină căreia Lidia Buble nu i-ar rezista?

  • Interviul lui Meghan și Harry agită apele în Australia: „Șeful statului trebuie să fie australian, nu Regina Marii Britanii”VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!