Marina Ovsyannikova, jurnalista care a afișat o pancartă anti-război la TV, plasată în arest la domiciliu

Marina Ovsyannikova, jurnalista care a afișat o pancartă anti-război la TV, plasată în arest la domiciliu
Autor: Alina Popa
Data publicarii: 16 Martie 2022
Data actualizare: 16 Martie 2022
Gestul său a făcut înconjurul lumii și a fost lăudat până și de președintele ucrainean Volodimir Zelensky. Marina Ovsyannikova, jurnalista angajată la o televiziune rusă de stat, a afișat o pancartă anti-război în timpul unui jurnal de știri. 

La scurt timp, rusoaica a fost reținută și pusă sub acuzare pentru organizarea unui eveniment public neautorizat. 

După ce a fost interogată timp de 14 ore, Marina a fost eliberată și plasată în arest la domiciliu. 

"Am fost interogată 14 ore fără oprire. În tot acest timp, nu mi-au permis să iau legătura cu familia ori cu avocaţii mei", a declarat jurnalista.

Marina a primit o amendă de 30.000 de ruble (aproximativ 250 de euro). 

Ea a pledat nevinovată pentru acuzația de organizare a unui eveniment public neautorizat. 

Avocații Marinei nu au putut s-o localizeze timp de câteva ore după ce a fost reținută luni seara. 

După ședința de judecată, Ovsyannikova le-a declarat reporterilor că trebuie să se odihnească după două zile fără somn. Ea a subliniat că ideea protestului îi aparține în totalitate. 

"A fost decizia mea împotriva războiului. Am luat singură această decizie pentru că nu-mi place că Rusia a început această invazie. A fost cu adevărat îngrozitor", a declarat jurnalista în engleză, potrivit BBC

Nu se știe deocamdată ce pedeapsă riscă jurnalista pentru gestul său. Dacă ar fi judecată după noua lege semnată de Vladimir Putin la începutul lunii martie, Marina ar putea primi câțiva ani de închisoare. 

Președintele rus a hotărât că oricine publică sau răspândește “informații false” despre armată sau război să fie pedepsit cu ani grei de închisoare.  

Marina Ovsyannikova a intrat în cadru cu o pancartă pe care era scris un mesaj anti-război: „Opriți războiul! Nu credeți propaganda! Aici sunteți mințiți”. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a catalogat protestul Marinei Ovsyannikova drept un act de “huliganism”.

"În ceea ce o privește pe această doamnă, este vorba de huliganism”, a spus Peskov într-o conferință de presă, adăugând că autoritățile se ocupă deja de cazul ei.

Fotografii: capturi BBC / Getty Images
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!