O elevă din Zalău a memorat 199 de zecimale ale constantei matematice Pi

O elevă din Zalău a memorat 199 de zecimale ale constantei matematice Pi
Pi are un număr infinit de zecimale. FOTO: Profimediaimages.ro
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 17 Martie 2022
Data actualizare: 17 Martie 2022
Iubește matematica și are o memorie de invidiat. O elevă de clasa a X-a de la Colegiul Tehnic „Alexandru Papiu Ilarian” din Zalău a reușit o performanță rară: a memorat 199 de zecimale ale constantei matematice Pi.

Pi (π) este o constantă matematică sub forma 3,14, cu un număr infinit de zecimale. De aceea, memorarea lor este misiune imposibilă. Sau aparent imposibilă. Totuși, în fiecare an, elevii Colegiului Tehnic „Alexandru Papiu Ilarian” se întrec într-o competiție de memorat zecimale ale numărului Pi.

La ediția din 2022 a competiției, o elevă din clasa a X-a A a reușit să rețină 199 de zecimale, stabilind o performanță rară pentru instituția de învățământ. Camelia Mureșan este eleva care s-a clasat anul acesta pe locul I, urmată de Tudor Cherecheș (clasa a XI-a F, 168 de zecimale) și Ioana Boca (clasa a IX-a V – 109 zecimale).

Vezi GALERIA FOTO mai jos!

Anunțul a fost făcut de reprezentanții liceului, pe pagina oficială de Facebook.

Se împlinesc 10 ani de când la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău se organizează activități educative extrașcolare dedicate Zilei Numărului Pi. Dacă în perioada 2012 – 2019 proiectul s-a numit ”PI Day / Ziua numărului Pi”, începând cu anul școlar 2020-2021 se numește ”PI Day...la API”. Proiectul nostru a fost înscris și pe platforma International Day of Mathematics (idm314.org)”, se arată pe pagina colegiului.

Recordul mondial de memorare a zecimalelor numărului Pi este deținut de indianul Rajveer Meena. În martie 2015, când era student al universității Vellore Institute of Technology, el a reușit să numească 70.000 de zecimale. A avut nevoie de 9 ore și 27 de minute pentru a le recita pe toate.

Fotografii: Facebook Colegiul Tehnic „Alexandru Papiu Ilarian”/Profimediaimages.ro

Vezi și VIDEO:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!