O icoană semnată de Arsenie Boca s-a vândut cu 17.000 de euro la o licitație Artmark

O icoană semnată de Arsenie Boca s-a vândut cu 17.000 de euro la o licitație Artmark
Icoana, realizată în culori tempera și foiță de aur pe glajă, este o raritate
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 09 Decembrie 2021
Data actualizare: 09 Decembrie 2021
Interes neașteptat pentru o icoană pe sticlă semnată de părintele Arsenie Boca. Piesa de artă s-a vândut cu 17.000 de euro, după ce a fost licitată de 49 de ori de colecționarii de artă sacră.

Icoana pe glajă Maica Domnului Îndurerată, care poartă semnătura părintelui Arsenie Boca a fost scoasă la vânzare în cadrul unei licitații organizate de Casa Artmark. Prețul de pornire – 350 de euro – nu anunța o confruntare încinsă pe această operă de artă.

După 15 minute de „dispută”, timp în care au fost efectuați 49 de pași de licitație, icoana a fost adjudecată pentru suma de 17.000 de euro. Reprezentanții Artmark spun că este un record pentru arta sacră din România. 

Nu mai puțin de 30 de colecționari și pasionați de artă au licitat pentru icoană, însă la final unul singur s-a ales cu râvnita lucrare.

Icoana, oferită de părintele Arsenie Boca părintelui Ieronim Grovu de la Sâmbăta de Sus, are pe verso dedicația și semnătura lui Arsenie Boca, datate 25 august 1945.

Piața regională de artă sacră marchează recorduri semnificative pentru icoana ortodoxă care circulă, așa cum au circulat și autorii ei, în spațiul de interes creștin ortodox. Astfel, recordurile stabilite în cadrul Licitației de Artă Sacră la Casa Artmark indică o apreciere a pieței la nivel regional: o rată de adjudecare de aproximativ 80%, un total de vânzări de 184.000 de euro, fiind cea mai bună licitație de artă religioasă de anul acesta, și o durată de peste 5 ore”, spun reprezentanții casei de licitații despre evenimentul care a avut loc marți seară.

Pentru 14.000 de euro a fost adjudecată icoana de pelerinaj „Cetatea Ierusalimului”. Piesa, veche de 155 de ani, a avut un preț de pornire de 1.600 de euro, fiind un certificat pentru cei care mergeau să se închine la Sfântul Mormânt de la Ierusalim, aducând în România acest obiect simbolic care reflectă obiective de pelerinaj și scene reprezentative pentru tradiția creștină. 

Totodată, una dintre primele icoane pictate în atelierul de la Nicula, „Sfântul Nicolae pe tron”, realizată în 1799, a fost adjudecată pentru 10.000 de euro, prețul de pornire fiind de 600 de euro. 

Recordul pentru o icoană pe glajă indică, în piața românească de artă, o arie de interes pentru circularea icoanei de artă ortodoxă, nu atât pentru funcțiunile ei tradiționale, cât pentru calitățile ei intrinseci de obiect de colecție, de însemnătate istorică și artistică, distinct nu doar prin tematică religioasă cât prin grad de măiestrie picturală. 

Licitația de Artă Sacră nu a fost unicul eveniment desfășurat marți, 8 decembrie, la Casa de Licitații A10 by Artmark. Seara a debutat cu Licitația de Fapte Bune, unde pentru 6 cauze umanitare au fost strânse donații de peste 200.000 de euro. Donațiile continuă și post-licitație, în următoarele 5 zile, prin oferte de donație înregistrate pe site pentru o cauză din cele 6. Oricine poate dona, având un cont activ pe artmark.ro.

Fotografii: Artmark

Vezi și VIDEO:




VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!