• PRO TV
  • O serie de experți intervievați de New York Times oferă informații importante despre vaccinurile împotriva SARS-CoV-2

O serie de experți intervievați de New York Times oferă informații importante despre vaccinurile împotriva SARS-CoV-2

O serie de experți intervievați de New York Times oferă informații importante despre vaccinurile împotriva SARS-CoV-2

În istoria medicinei, rareori s-a dezvoltat un vaccin în mai puțin de cinci ani. Potrivit New York Times, printre cele mai rapide dezvoltate a fost actualul vaccin împotriva oreionului, autorizat de Merck în decembrie 1967.

De asemenea, medicamentele antivirale s-au dezvoltat în decenii; combinațiile eficiente ale acestora se evaluează și mai mult timp. Primele cazuri de SIDA au fost descrise la începutul anilor 1980; a fost nevoie de mai mult de un deceniu pentru a dezvolta și valida cocktail-urile triple de medicamente extrem de eficiente care sunt acum pilonul terapiei. Continuăm să dezvoltăm noi clase de medicamente împotriva H.I.V. dar nu există vaccin pentru această boală. Și totuși, azi se dorește crearea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, în 12- 18 luni.

Realizarea acestui lucru este, fără îndoială, cel mai important demers științific ale generației noastre. 

Pentru că vaccinul creează numeroase controverse, mai ales legat de rapiditatea cu care se dorește să fie pus pe piață, New York Times a adunat laolaltă specialiști de renume care au discutat deschis despre această situație. 

Grupul a inclus:

-un virusolog;

Susan R. Weiss este profesor și vice-președinte al Departamentului de Microbiologie de la Universitatea din Pennsylvania și codirector al Centrului Penn pentru Cercetarea Coronavirusurilor și a Altor Agenți Agenți Patogeni.

-un expert în vaccinuri; 

Dan Barouch este directorul Centrului pentru Cercetarea Virusurilor și Vaccinului de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston și profesor de medicină la Școala Medicală Harvard.

-un imunolog și oncolog;

Siddhartha Mukherjee este profesor asociat de medicină la Universitatea Columbia și medic și cercetător în domeniul cancerului. El este autorul cărții „Împăratul tuturor maleficilor: o biografie a cancerului”, care a câștigat Premiul Pulitzer 2011 în non-ficțiune generală și „Gena: o istorie intimă”; a fost numit recent în comisia cu panglică albastră a guvernatorului Andrew Cuomo pentru a reimagina New Yorkul.

 -un om de știință și inventator în biotehnologie; 

George Yancopoulos este cofondator, președinte și șef șef al Regeneron.

-un fost șef al Administrației pentru Alimente și Medicamente în America (FDA);

Margaret (Peggy) Hamburg este secretarul de externe al Academiei Naționale de Medicină. A fost comisar al Food and Drug Administration din 2009 până în 2015.

Întâlnirea dintre experți s-a organizat acum câteva luni, când vaccinurile încă erau în testare. Între timp, vaccinuri precum cele dezvoltate de Pfizer sau Moderna au dovedit, în studiile preliminare, că au eficacitate peste 90%.

Cu toate acestea, cele mai notabile și încă actuale informații date de experți și notate de New York Times, sunt:

"Scopul unui vaccin este…

….de a crește un răspuns imun împotriva unui virus sau a unei bacterii. Mai târziu, când o persoană vaccinată este expusă la virusul sau bacteria propriu-zisă, sistemul imunitar va bloca sau controla rapid agentul patogen, astfel încât persoana să nu se îmbolnăvească. Celulele imune care produc anticorpi se numesc celule B. Odată ce au fost declanșate de un vaccin pentru a crește un răspuns imun, unele dintre aceste celule B pot dura ani de zile și sunt întotdeauna gata să producă anticorpi împotriva agentului patogen atunci când este întâlnit, protejând astfel împotriva bolii pentru o perioadă prelungită de timp. "( Dan Barouch:)

"Oamenii de știință folosesc modele animale….

….pentru a înțelege modul în care virusul provoacă boli. Ele sunt, de asemenea, utile pentru a determina dacă un vaccin va avea succes pentru a preveni infecția sau dacă un medicament va putea reduce sau elimina boala. Cu Covid-19, există în prezent un model de hamster care pare că funcționează destul de bine pentru a imita boala și, de asemenea, unele cercetări promițătoare cu șoareci, dihori și, de asemenea, primate neumane. Un model animal ideal este unul care reproduce boala umană cât mai aproape posibil - în care, de exemplu, sunt observate semne clinice asemănătoare simptomelor la om, replicarea virusului este observată în organe similare, oglinzi de răspuns imunitar la oameni și așa mai departe . În plus, un model animal este adesea folosit pentru a demonstra dacă un virus poate fi transmis de la un animal infectat la un animal neinfectat. Niciunul dintre aceste modele nu este perfect, dar fiecare dintre ele ne spune ceva despre răspunsul imun și poate fi util pentru testarea eficacității vaccinului, precum și pentru terapiile antivirale."( Susan R. Weiss)

"Există două întrebări științifice cheie legate de dezvoltarea vaccinului, care sunt cruciale!

În primul rând, există dovezi că imunitatea naturală indusă de infecție protejează împotriva unei întâlniri ulterioare cu virusul? Și apoi, desigur, se pune problema vaccinurilor de testat și cât de eficiente vor fi oricare dintre acestea. (…)Prima este o întrebare importantă deoarece, din punct de vedere istoric, s-a dovedit mult mai ușor să se dezvolte vaccinuri atunci când există imunitate naturală de protecție împotriva virusului. Pentru H.I.V., de exemplu, nu există o imunitate naturală de protecție și asta face parte din motivul pentru care H.I.V. vaccinurile au fost atât de greu de dezvoltat." ( Dan Barouch)

"Dezvoltarea vaccinului pentru un nou agent patogen durează….

… în mod tradițional mulți ani sau chiar decenii. Procesul include fabricarea la scară mică; Studii clinice de fază 1, fază 2 și fază 3; și apoi aprobarea de reglementare și producția pe scară largă." ( Dan Barouch)

"Pentru SARS-CoV-2, obiectivul este de a comprima aceste linii cronologice considerabil….

…. fără a compromite siguranța, ceea ce este absolut critic pentru orice vaccin care va fi administrat unui număr mare de persoane." ( Dan Barouch)

"Cum se accelerază întregul proces?

"Ei bine, nu putem abandona rigoarea științei. Și cu siguranță nu putem abandona nici etica modului în care facem studii. Dar ceea ce putem face este, sincer, să solicităm dezvoltatorilor să își asume mai multe riscuri. "(Margaret Hamburg)

"Pentru Covid-19, dezvoltatorii vorbesc despre efectuarea cât mai multor pași în paralel posibil, spre deosebire de secvențial. De exemplu, mai mulți producători de vaccinuri sunt dispuși să își asume riscuri financiare enorme - planificând pentru fabricație pe scară largă chiar înainte să știe dacă vaccinul funcționează sau nu." ( Dan Barouch)

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA MATERIALE EXCLUSIVE:



FOTO: SHUTTERSTOCK

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni