Omicron versus Delta: cum se compară cele două tulpini ale virusului

Omicron versus Delta: cum se compară cele două tulpini ale virusului
Citeste mai mult despre: coronavirus, delta, Omicron,
Data publicarii: 20 Decembrie 2021
Data actualizare: 20 Decembrie 2021
Potrivit Reuters, riscul de reinfectare cu varianta de coronavirus Omicron este de peste cinci ori mai mare și nu a arătat niciun semn că virusul ar fi mai blând decât Delta.  
Rezultatele studiului realizat de Imperial College London s-au bazat pe datele Agenției de Securitate a Sănătății din Marea Britanie și ale Serviciului Național de Sănătate privind persoanele care au fost testate pozitiv pentru COVID-19, într-un test PCR în Anglia, între 29 noiembrie și 11 decembrie.
 
„Nu găsim nicio dovadă (atât pentru riscul de asistență la spitalizare, cât și pentru starea simptomelor) ca Omicron să aibă o severitate diferită față de Delta”, a spus studiul, deși a adăugat că datele privind spitalizările rămân foarte limitate.
 „Controlând starea vaccinului, vârstă, sex, etnie, statut asimptomatic, regiune și data specimenului, Omicron a fost asociat cu un risc de reinfecție de 5,4 ori mai mare în comparație cu Delta”, a adăugat studiul, care a fost datat 16 decembrie.
 
Protecția oferită de infecția anterioară împotriva reinfectării cu Omicron poate fi de până la 19%, a spus Imperial College (ICL) într-o declarație, menționând că studiul nu a fost încă evaluat de colegi.
 
Cercetătorii au descoperit un risc semnificativ crescut de a dezvolta un caz simptomatic Omicron în comparație cu Delta pentru cei care au trecut cu două sau mai multe săptămâni după a doua doză de vaccin și cu două sau mai multe săptămâni după doza de booster.
 
Studiul a implicat vaccinurile AstraZeneca și Pfizer.
 
În funcție de estimările utilizate pentru eficacitatea vaccinului împotriva infecției simptomatice din varianta Delta, aceasta se traduce printr-o eficacitate a vaccinului între 0% și 20% după două doze și între 55% și 80% după o doză de rapel.

„Acest studiu oferă dovezi suplimentare cu privire la măsura foarte substanțială în care Omicron poate evita imunitatea anterioară dată atât de infecție, cât și de vaccinare”, a spus profesorul lider al studiului, Neil Ferguson, în declarația ICL.

„Acest nivel de evaziune imunitară înseamnă că Omicron reprezintă o amenințare majoră și iminentă pentru sănătatea publică”.
 
Dar dr. Clive Dix, fostul președinte al Grupului operativ pentru vaccinuri din Regatul Unit a spus că este important să nu suprainterpretam datele.

„Concluziile făcute se bazează pe ipoteze despre Omicron, unde încă nu avem date suficiente”, a spus Dr. Dix. „De exemplu, nu avem date despre răspunsul imun celular, care acum este probabil să conducă la eficacitatea vaccinurilor”.

„Aceasta este o ipoteză crucială care lipsește în modelare”.
 
"Unele dintre concluzii sunt diferite de datele care apar din Africa de Sud, unde vaccinurile rezistă bine împotriva bolilor severe și a morții", a spus el.
 
„Există o mare incertitudine în aceste estimări modelate și nu putem fi încrezători în ceea ce privește impactul booster-urilor împotriva Omicron decât atunci când avem încă o lună de date reale despre numărul de spitalizări în UTI, precum și decesele rezultate”, a spus el.
 
Datele analizate de Imperial College s-au bazat pe 333.000 de cazuri, inclusiv 122.062 de Delta și 1.846 care au fost confirmate ca variantă de coronavirus Omicron prin secvențierea genomului.
 
Profesorul Azra Ghani de la Imperial College, care a condus studiul, l-a descris ca fiind „esențial pentru modelarea traiectoriei viitoare probabile a valului Omicron și a impactului potențial al vaccinării și al altor intervenții de sănătate publică”.
 
Noile descoperiri ar putea accelera impunerea unor restricții mai severe într-un număr de țări europene, în încercarea de a stopa răspândirea noii variante.

FOTO: SHUTTERSTOCK
 
Vezi și: Elon Musk devine influencer:


 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!